Owsianka

Owsianka

 

Owsianka ma działanie oczyszczające dzięki dużej zawartości błonnika. Zawiera również cenne białka, wspomaga pracę serca i układu nerwowego.

Owsianka na śniadanie

Owsianka jest jednym z najlepszych źródeł energii, dlatego warto spożywać ją rano, jako pierwsze lub drugie śniadanie. Jeżeli zależy nam na zrzuceniu paru kilogramów, dobrym dodatkiem do owsianki będzie chude mleko, jogurt lub woda. Poranną owsiankę urozmaicą orzechy lub ziarna słonecznika czy dyni.

Nocna owsianka

To jeden z najprostszych i najszybszych, a jednocześnie najzdrowszych posiłków. Przyrządzić go można na bazie mleka (zwykłego bądź roślinnego) lub wody. Pozostałe składniki to najróżniejsze dodatki. Wystarczy wieczorem połączyć wszystkie składniki i… poczekać do rana!

Fit owsianka

Owsianka sprawdza się jako posiłek dla osób aktywnych fizycznie – jest źródłem białka i witamin oraz minerałów, takich jak m.in. magnez i żelazo. Można ją dosłodzić bananem, daktylami lub niskokalorycznymi zamiennikami cukru.

Owsianka bez gotowania

Domowa granola to dietetyczny zamiennik płatków śniadaniowych. Jej bazę stanowią m.in. płatki owsiane, ale też żytnie czy jaglane. Dodatkiem są orzechy, nasiona, suszone owoce, miód. Granola to znakomity dodatek do jogurtu czy mleka i nie wymaga gotowania.

Dodatki do owsianki

Sprawdzą się świeże lub suszone owoce, wszelkiego rodzaju nasiona (np. z chia), orzechy, wiórki kokosowe, kakao, cynamon i wiele innych. Sprawdź nasze przepisy na smaczną owsiankę!