Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Marynaty do mięs z grilla

Marynaty do mięs z grilla
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Ziołowa marynata
  2. Marynata z azjatycką nutą
  3. Cytrynowa marynata
  4. Jogurtowa marynata

Maj większości kojarzy się z pierwszymi ciepłymi dniami, podczas których w promieniach słonecznych można rozpalić grilla i przyjemnie spędzić czas w gronie znajomych. Jednak aby zachwycić przybyłych gości należy dobrze się przygotować. Jednym z kluczowych elementów są marynaty do mięsa. To one nadają smak i aromat soczystym kawałkom mięsa, które poźniej ugrillujesz. Pozostawione w nich mięso przejdzie wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem.

Ziołowa marynata

Najprostsza i najszybsza w przygotowaniu, ale niezwykle aromatyczna. Wystarczy, że wymieszasz oliwę, kilka ząbków czosnku oraz ulubione zioła. Aby dodać ostrości dodaj do marynaty płatki chilli.

Zioła dopasuj do wybranego przez siebie mięsa. Do drobiu doskonałe będą zioła prowansalskie lub oregano. Z kolei do wieprzowiny i wołowiny świetnie pasują majeranek, tymianek oraz szałwia.

Marynata z azjatycką nutą

Bazą tej marynaty jest sos sojowy i olej. Smaku dodadzą jej intensywne przyprawy takie jak kumin, imbir, gałka muszkatołowa oraz chilli. Możesz dodać również nasiona czarnuszki oraz sezamu. Aby podkręcić i zintensyfikować smak marynaty olej możesz zastąpić olejem sezamowym lub z orzeszków ziemnych i dodać niewielką ilość wina ryżowego. Marynata jest niezwykle uniwersalna i możesz w niej przygotować każdy rodzaj mięsa oraz owoców morza.

Cytrynowa marynata

Doskonała zarówno do drobiu jak i krewetek. Ma lekki i orzeźwiający smak. Aby ją przygotować potrzebujesz soku i skórki z cytryny oraz pomarańczy, oliwy, natki pietruszki oraz tymianku. Mięso marynuj co najmniej 30 minut.

Jogurtowa marynata

Powstaje z połączenia jogurtu, kminku, curry, pieprzu, soli i czosnku. Możesz do niej dodać niewielką ilość cukru brązowego oraz soku z cytryny. Marynata ma intensywny aromat i piękny żółty kolor. Najlepiej sprawdzi się przy marynowaniu drobiu. Mięso powinno spędzić w niej około kilku godzin, aby przeszło wszystkimi smakami.