- Rodzaje musztardy
- Właściwości musztardy
- Na co szkodzi musztarda?
- Zastosowanie musztardy w kuchni – inspiracje
Musztarda jest powszechna w polskiej kuchni, ale czy odpowiednio doceniana? W tym artykule przyglądamy się jej bliżej. Przedstawiamy różne rodzaje musztardy, szerokie zastosowanie do mięs, ryb i sosów oraz wartości odżywcze. Sprawdzamy też, czy jest zdrowa. Odkryj ją na nowo razem z nami!
Rodzaje musztardy
Musztardę masz zawsze pod ręką (i w lodówce!), ale czy zastanawiałeś się, z czego właściwie jest zrobiona? To po prostu sos przygotowany na bazie nasion gorczycy, octu i przypraw. Musztardy różnią się od siebie stopniem ostrości, konsystencją, smakiem i kolorem. Te właściwości zależą m.in. od rodzaju zastosowanej gorczycy, stopnia jej zmielenia i proporcji pozostałych składników. W tym akapicie przedstawiamy 4 najpopularniejsze rodzaje musztardy.
1. Musztarda stołowa
Ma jasnobrązową barwę, kremową konsystencję i delikatny (jak na musztardę!) smak. Używana jest na co dzień do kiełbasek, parówek, grilla oraz różnego rodzaju sosów i marynat.
2. Musztarda sarepska
Kolorem przypomina musztardę stołową, ale ma ostrzejszy smak, który zawdzięcza gorczycy sarepskiej. Wyjątkowo komponuje się z marynatą do żeberek i karkówki.
3. Musztarda francuska
To ta charakterystyczna musztarda z niezmielonymi ziarnami gorczycy. W smaku jest łagodna, a swój charakterystyczny aromat zawdzięcza dodatkowi wina. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju mięs: od pieczonych udek po świątecznego śledzia.
4. Musztarda dijon
Ta musztarda lubi się wyróżniać! Ma ciemnożółty kolor, kremową konsystencję i ostry słonawy smak. Swoją nazwę zawdzięcza miejscu, w którym jest produkowana, czyli francuskiemu miastu Dijon. Jest niezbędnym składnikiem sosu winegret.
Sprawdź przepis na: Dip majonezowy z musztardą.
Przetestuj te podstawowe rodzaje musztardy na własnych…kubkach smakowych. Dzięki wiedzy o subtelnych różnicach między nimi każde przygotowane przez Ciebie danie będzie miało wyjątkowy smak. Bo w smacznym gotowaniu najbardziej liczą się detale.
Właściwości musztardy
Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy musztarda jest zdrowa, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Jej podstawowych składniki, czyli nasiona gorczycy są bogate w witaminy A, B, E i K oraz minerały: magnez, cynk, selen, wapń, fosfor, mangan i żelazo. Co więcej, wspomagają układ pokarmowy: regulują trawienie i pomagają na zaparcia.
Witamina E zawarta w musztardzie wspomaga pracę układu krążenia, zmniejszając ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca.
Musztarda, ze względu na zawartość magnezu i tryptofanu pozytywnie wpływa na samopoczucie. Nic więc dziwnego, że w starożytności była cenionym afrodyzjakiem. Ponadto omawiany produkt ma działanie przeciwzapalne i pomaga obniżyć cholesterol.
Zależy Ci na właściwościach zdrowotnych musztardy? Kupując ją, zwracaj uwagę na etykietę. Dobrej jakości produkt ma krótki skład: ziarna gorczycy, ocet winny, sól i opcjonalnie cukier.
Musztardę możesz też stosować na ból gardła. Przygotuj leczniczą miksturę z jednej łyżeczki: musztardy, soku z cytryny, soli i miodu, a następnie zalej ją wrzątkiem (pół szklanki). Gdy przygotowany roztwór ostygnie, płucz nim bolące gardło.
Wypróbuj przepis: Miodowe ogórki z musztardą.
Na co szkodzi musztarda?
Musztarda zawiera sól i cukier, dlatego jej nadmierne spożycie może być szkodliwe dla osób z nadciśnieniem tętniczym lub cukrzycą. Wielu dietetyków podkreśla jednak, że niepożądane działanie występuje przy spożyciu większej ilości. Z reguły niewielkie dawki (np. jedna łyżeczka) nie oddziałują negatywnie.
Warto jednak pamiętać, że musztarda jest produktem przeciwskazanym w diecie osób chorujących na wrzody żołądka, mających problemy z wątrobą czy cierpiących na zgagę.
Zastosowanie musztardy w kuchni – inspiracje
Na co dzień nie wykorzystujemy całego potencjału musztardy dijon, francuskiej czy sarepskiej. Najczęściej sięgamy po tradycyjną stołową i dodajemy ją do kanapek lub kiełbasek. Abyś mógł rozszerzyć ten kulinarny repertuar, podsuwamy przepisy mniej oczywiste z musztardą w roli głównej.
1. Musztarda dijon i stołowa – dwa sposoby na sosy
Na bazie tych dwóch produktów możesz przyrządzić pyszny sos, który sprawdzi się do kanapek i burgerów drobiowych. Połącz ze sobą po jednej łyżce musztardy dijon i stołowej oraz po dwie łyżki miodu i majonezu. Następnie dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Na koniec przypraw do smaku: solą, papryką słodką, papryką ostrą oraz sproszkowanym czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Schłodź przez około godzinę w lodówce.
Musztarda dijon lub stołowa pasuje też do sosu winegret. Jak go przyrządzić? Połącz ze sobą 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny i 2 łyżeczki musztardy, dopraw solą i pieprzem i dokładne wymieszaj.
Sos winegret na bazie musztardy doskonale pasuje do lekkich sałat oraz warzyw serwowanych na surowo.
2. Musztarda sarepska – idealna do żeberek i karkówki
Jak już wspominaliśmy, ta ostra musztarda doskonale komponuje się z żeberkami i karkówką. Wystarczy, że połączysz ją z olejem rzepakowym i odrobiną pieprzu, a następnie tą marynatą posmarujesz mięso i odstawisz na całą noc do lodówki. Przetestuj, a przekonasz się, że czasem najprostsze przepisy okazują się najsmaczniejsze.
Zainspiruj się: Karkówka w musztardzie.
3. Musztarda francuska i ryby
Czy wiesz, że musztarda francuska pasuje do rozmaitych ryb? Wymieszaj ją z miodem, oliwą i sokiem z cytryny (1 łyżka każdego z tych produktów) oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Takim musztardowym sosem posmaruj filety z łososia i upiecz w piekarniku. Podawaj z sałatką przygotowaną na bazie ogórków konserwowych.
Z musztardy francuskiej możesz też przygotować pyszny świąteczny sos do śledzi np. dodając do niej też suszone pomidory i orzechy włoskie.
Pozornie zwykła musztarda ma wiele niezwykłych zastosowań – kulinarnych i zdrowotnych. Nie kończ swoich poszukiwań tylko na naszych propozycjach i przepisach. Możesz pójść o krok dalej i przyrządzić własną domową musztardę np. z dodatkiem chrzanu. Nie bój się eksperymentować!