Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Panierowanie bez jajka – sprawdzone sposoby i przepisy

Panierowanie bez jajka – sprawdzone sposoby i przepisy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co zamiast jajka do panierowania?
  2. Spróbuj przygotować te przepisy z panierką bez jajka

Panierowanie to jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie różnego rodzaju mięs, ryb czy nawet warzyw. Klasyczny przepis na panierkę to oczywiście mąka, jajko oraz bułka tarta. Jednak co w sytuacji, gdy z różnych powodów (m.in. alergia, nietolerancja pokarmowa czy przekonania) nie możemy spożywać jajek? Czy możliwe jest panierowanie bez jajka? Jeśli tak, to co zamiast jajka do panierowania?

Co zamiast jajka do panierowania?

W dzisiejszych czasach powstały liczne wariacje na temat klasycznej panierki. Popularne są między innymi przepisy z wykorzystaniem płatków owsianych, płatków kukurydzianych czy migdałów. Jednak największym problemem nie jest to, co zamiast bułki tartej, ale czym zastąpić jajko w panierce. Podpowiadamy sprawdzone sposoby na to, jak zrobić panierkę bez jajka.

1.     Sok z cytryny i mąka – jeśli zastanawiamy się, jak panierować rybę bez jajka, warto wypróbować mieszaninę mąki i soku z cytryny z odrobiną wody. Nie tylko doskonale oblepi ona kawałki ryby, ale również nada jej orzeźwiający aromat. Taką panierkę można również wzbogacić ulubionymi przyprawami i ziołami.

2.     Mleko skondensowane i przyprawy – to jeden z najczęściej stosowanych zamienników jajka w panierce. Mleko skondensowane (oczywiście w wersji niesłodzonej) jest wystarczająco gęste, by oblepić potrawę, nadając jej jednocześnie nietuzinkowy, ale dość delikatny charakter. W kwestii doboru przypraw ogranicza nas tylko nasza inwencja. Jeżeli potrzebna nam jest panierka do ryby bez jajka, doskonale sprawdzą się różnego rodzaju zioła, do mięs z kolei możemy użyć bardziej wyrazistych dodatków, np. czosnku granulowanego, curry czy papryki chili.

3.     Mąka z wodą lub mlekiem – jeżeli nie możemy z jakiegoś powodu zastosować klasycznej panierki z użyciem jajka, z pomocą przyjdzie nam mieszanina mąki z wodą lub mlekiem. Kilka łyżek mąki wystarczy rozmieszać z cieczą, tworząc gęstą zawiesinę (o konsystencji śmietany) i maczać w niej przygotowywane składniki. Taka panierka to doskonały pomysł nie tylko na kotlety schabowe bez jajka, ale również panierowane warzywa, takie jak cukinia czy bakłażan.

4.     Śmietana/jogurt/kefir i bułka tarta – nabiał to świetna odpowiedź na pytanie, co zamiast jajka do panierowania. Jogurt naturalny czy śmietanę wystarczy lekko rozmieszać z odrobiną wody i maczać w nich kotlety. Pamiętajmy jednak, że ten zamiennik jajka do panierki może wpływać na smak mięsa (z reguły sprawiając, że będzie łagodniejszy).

5.     Majonez lub musztarda – ich lepka struktura bez problemu obklei mięso czy rybę. Należy jednak pamiętać, że taka panierka do kotleta bez jajka zawiera już pewne przyprawy, dlatego należy ostrożnie doprawiać mięso przed panierowaniem. To także doskonały sposób na wzbogacenie walorów smakowych kotletów.

Czytaj także: Czym zastąpić jajko?

Dowiedz się: Jak poprawnie smażyć ryby na patelni?

Spróbuj przygotować te przepisy z panierką bez jajka

Panierka bez jajka to nie tylko rozwiązanie dla osób borykających się z nietolerancjami pokarmowymi lub przebywających na diecie wegańskiej, ale również wszystkich, którzy chcą urozmaicić nieco swoje menu i spróbować czegoś nowego.

Warto wypróbować nuggetsy czy kotlety schabowe bez jajka z zastosowaniem jednej z powyższych panierek, które zaskoczą nas nietuzinkowym smakiem.

Wybraną panierkę bez jajka możesz wykorzystać również w jednym z poniższych przepisów:

Kotlet de volaille

Świąteczne przepisy: Karp smażony

Zobacz również, jak przyrządzić panierkę bez bułki tartej: Czego można użyć do panierki zamiast bułki tartej?