Boczniaki panierowane
![Boczniaki panierowane](https://akademiasmaku.pl/storage/7700/conversions/boczniaki-panierowane-4875-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Panierowane boczniaki to jedna z ulubionych przekąsek. Smażone w chrupiącej, złotej panierce smakują wyśmienicie. Serwuj z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym.
Składniki
250 g boczniaków
4 jajka
bułka tarta
olej i masło
¼ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
661.25 kcal
Tłuszcz
63.9 g
Węglowodany
14.3 g
Błonnik
10.6 g
Białko
2.5 g
Sól
3.2 g
Boczniaki panierowane
Boczniaki panierowane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9503/conversions/aoviLFcFJbRHxW-thumb.webp)
Boczniaki opłucz krótko w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.
Oprósz lekko solą, czarnym pieprzem papryką słodką i ostrą.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9504/conversions/bRjYOvWcfp3epS-thumb.webp)
Panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9505/conversions/UFPfAx9oEg9T6A-thumb.webp)
Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z grubym dnem, wylej na nią olej z łyżką masła, smaż boczniaki z obu stron na złoty kolor.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9506/conversions/luTQX5l70AUzm2-thumb.webp)
Podawaj z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Komentarze