Boczniaki panierowane
4 porcje
30 min
Łatwe
4.33 (Ilość ocen: 3)
Panierowane boczniaki to jedna z ulubionych przekąsek. Smażone w chrupiącej, złotej panierce smakują wyśmienicie. Serwuj z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym.
Składniki
250 g boczniaków
4 jajka
bułka tarta
olej i masło
¼ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
661.25 kcal
Tłuszcz
63.9 g
Węglowodany
14.3 g
Błonnik
10.6 g
Białko
2.5 g
Sól
3.2 g
Boczniaki panierowane
Boczniaki panierowane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Boczniaki opłucz krótko w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.
Oprósz lekko solą, czarnym pieprzem papryką słodką i ostrą.
Panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z grubym dnem, wylej na nią olej z łyżką masła, smaż boczniaki z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Komentarze