Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.62 (Ilość ocen: 13)


Do tej potrawy użyjesz:
Jak zrobić kotlet schabowy, żeby był miękki w środku i chrupiący na zewnątrz? Sekretem jest marynowanie i dodatki. Poznaj przepis na schabowe w mleku i cebuli!

Składniki

4 plaster schabu (ok. 150 g każdy)
100 ml mleka
1 szt. mała cebula
2 szt. liście laurowe
3 ziaren ziela angielskiego
2 szt. jajka
1/2 szklanka mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
do smaku sól i pieprz
do smażenia olej roślinny

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
497.8 kcal
Tłuszcz
20.7 g
Węglowodany
34 g
Błonnik
43.8 g
Białko
2.5 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Plastry schabu umyj i osusz. rozbij tłuczkiem na preferowaną grubość. W pojemniku vaccum dołączonego do blendera układaj plastry schabu oraz cebuli. Do pojemnika vaccum wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Przy pomocy końcówki do vaccum usyń powietrze. Mięso odstaw do zamarynowania na minimum godzinę, może być nawet cała noc.

Krok 2

Przygotuj trzy płytkie miski. W jednej miski roztrzep jajka, a w pozostałych dwóch umieść mąkę pszeniczną i bułkę tartą. Wyjmij namoczone plastry schabu z mleka i osusz je delikatnie ręcznikiem papierowym. Oprósz każdy plaster schabu solą i pieprzem z obu stron. Każdy plaster schabu obtocz równomiernie w mące pszennej. Następnie zanurz plaster schabu w ubitym jajku. Na koniec obtocz plaster schabu w bułce tartej, delikatnie dociskając, aby bułka tarta dobrze się przyległa.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Upewnij się, że ilość oleju jest wystarczająca, aby pokryć kotlety schabowe. Kotlety schabowe smaż na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu, kotlety schabowe odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.62, Ilość ocen: 13
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Czuć wyraźny posmak mleczka !
KatarzynaCh
Bardzo wilgotne i soczyste
Marta
Chyba każda babcia przed zrobieniem kotleta ze schabu moczyła go w mleku, wychodzi wtedy idealny, trzeba spróbować.
Radosław
Najlepszy schaboszczak pod słońcem :D
Małgorzata
Szczerze mówiąc to nie przepadam za schabowym, ale taki wymoczony w mleku z cebulką jest soczysty i pyszny. Usmażony na rumiano nie tylko smakuje ale pięknie wygląda :)
Monka
Pyszne mięsko z ziemniaczkami
MiszelPiszel
Wychodzą soczyste i delikatne. Idealny przepis!
Sylwucha
Schabowy…klasyka smaku obowiązkowy w polskim domu 😁❤️
Jolanta Korzec
SMAKU TEGO KOTLETA NIE PRZEBIJE NIC.
Ewusia1222
Najlepszy obiad niedzielny
Aleksandra J
Wyszły bardzo soczyste
Iwona Majewska
w ogóle nie czuć posmaku mleka , natomiast mięso jest bardziej delikatne od tradycyjnych schabowych . Polecam
Lalaxo
Klaska niedzielnego obiadu
anlovi
Kotlet super miękki dzięki marynacie.
MBrozek
Schabowy, ziemniaki i buraczki - czego chcieć więcej od niedzielnego obiadu
Marzenna
W smaku jest bardzo soczysty oraz chrupki na zewnątrz.
gwiola
Mięso wyszło naprawdę delikatne i smaczne
Ancyna
Dzięki moczeniu w mleku mięso jest bardziej delikatne i kruche
zielone_obloczki
Polecam ten przepis :)