Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 10)


Do tej potrawy użyjesz:
Jak zrobić kotlet schabowy, żeby był miękki w środku i chrupiący na zewnątrz? Sekretem jest marynowanie i dodatki. Poznaj przepis na schabowe w mleku i cebuli!

Składniki

4 plaster schabu (ok. 150 g każdy)
100 ml mleka
1 szt. mała cebula
2 szt. liście laurowe
3 ziaren ziela angielskiego
2 szt. jajka
1/2 szklanka mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
do smaku sól i pieprz
do smażenia olej roślinny

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
497.8 kcal
Tłuszcz
20.7 g
Węglowodany
34 g
Błonnik
43.8 g
Białko
2.5 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

Plastry schabu umyj i osusz. rozbij tłuczkiem na preferowaną grubość. W pojemniku vaccum dołączonego do blendera układaj plastry schabu oraz cebuli. Do pojemnika vaccum wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Przy pomocy końcówki do vaccum usyń powietrze. Mięso odstaw do zamarynowania na minimum godzinę, może być nawet cała noc.

Przygotuj trzy płytkie miski. W jednej miski roztrzep jajka, a w pozostałych dwóch umieść mąkę pszeniczną i bułkę tartą. Wyjmij namoczone plastry schabu z mleka i osusz je delikatnie ręcznikiem papierowym. Oprósz każdy plaster schabu solą i pieprzem z obu stron. Każdy plaster schabu obtocz równomiernie w mące pszennej. Następnie zanurz plaster schabu w ubitym jajku. Na koniec obtocz plaster schabu w bułce tartej, delikatnie dociskając, aby bułka tarta dobrze się przyległa.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Upewnij się, że ilość oleju jest wystarczająca, aby pokryć kotlety schabowe. Kotlety schabowe smaż na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu, kotlety schabowe odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 10
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Czuć wyraźny posmak mleczka !
KatarzynaCh
Bardzo wilgotne i soczyste
Marta
Chyba każda babcia przed zrobieniem kotleta ze schabu moczyła go w mleku, wychodzi wtedy idealny, trzeba spróbować.
Radosław
Najlepszy schaboszczak pod słońcem :D
Małgorzata
Szczerze mówiąc to nie przepadam za schabowym, ale taki wymoczony w mleku z cebulką jest soczysty i pyszny. Usmażony na rumiano nie tylko smakuje ale pięknie wygląda :)
Monka
Pyszne mięsko z ziemniaczkami
MiszelPiszel
Wychodzą soczyste i delikatne. Idealny przepis!
Sylwucha
Schabowy…klasyka smaku obowiązkowy w polskim domu 😁❤️