Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Paluszki rybne w chrupiącej panierce to przysmak obok którego nie przejdzie obojętnie żadne dziecko, a dorośli też chętnie spałaszują kilka sztuk. Pokażę, jak przygotować takie paluszki we własnej kuchni tak żeby były zdrowe i pyszne.

Składniki

500 g - filetu z dorsza
50 g - parmezanu
1 szklanka - płatków kukurydzianych
garść - orzechów nerkowca
3-4 łyżki - masła
1 szt. - jajka
1/2 szt. - cytryny
- świeże zioła (np. tymianek)
- sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Przygotuj panierkę – do pojemnika blendera wsyp płatki kukurydziane, dodaj parmezan, sól, pieprz i świeże zioła. Blenduj wszystko (nie na mąkę tylko do uzyskania kilkumilimetrowych drobin).

2

Rybę pokrój na podłużne kawałki. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące. Teraz czas na kąpiel w jajku i panierowanie w zmielonych płatkach kukurydzianych.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
3

Tak przygotowane paluszki piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Moje dzieci uwielbiają.
Toporkiewicz
Bardzo fajne, można zrobić w formie większych kawałków
zielone_obloczki
Domowe paluszki rybne robiłam pierwszy raz. Jako panierki użyłam mąki (zamiast płatków kulirydzianych). Wyszły bardzo smaczne!
anlovi
Chrupiąc panierka.
Yuliya
Paluszki rybne są bardzo smaczne