Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić majonez?

Jak zrobić majonez?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dlaczego warto przyrządzić majonez domowy? 
  2. Jak się robi majonez domowy?
  3. Do czego wykorzystasz majonez domowy?       

Majonez domowy jest nie tylko pysznym, ale i zdrowszym zamiennikiem produktów dostępnych w sklepach. Smakuje zdecydowanie lepiej i nie zawiera niepotrzebnych dodatków i wątpliwych substancji. By zrobić majonez własnej roboty, potrzebujesz kilku   składników, które na pewno znajdziesz w kuchni. Jak zrobić majonez samodzielnie?

Dlaczego warto przyrządzić majonez domowy? 

Domowy majonez jest aromatyczny i pełny smaku. Samodzielnie go przygotowując, kontrolujesz ilość oraz jakość wykorzystywanych produktów. W porównaniu z tymi dostępnymi w sklepach nie będzie on zawierał zagęstników, barwników, nadmiernej ilości soli czy konserwantów, a szczególnie soli wapniowo-disodowej EDTA.

Podstawą majonezu jest olej rzepakowy, który zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Korzystnie wpływają one na funkcjonowanie organizmu oraz wchłanianie witamin. To sprawia, że majonez jest lepszym dodatkiem do np. kanapek niż masło, które zawiera znacznie więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, których należy unikać w diecie.

Pamiętaj jednak, że majonez jest wysokokaloryczny i dostarcza około 630–660 kcal w 100 g. Jednocześnie oprócz kwasów tłuszczowych jest źródłem cholesterolu oraz soli. Dlatego osoby cierpiące na nadciśnienie oraz mające wysoki poziom cholesterolu powinny znacząco ograniczyć lub całkowicie zrezygnować ze stosowania majonezu. Ze względu na wysoką kaloryczność osoby na diecie odchudzającej również powinny jeść go z umiarem.

Miłośnicy majonezu są w stanie dodać go do wszystkiego. Faktycznie ten kremowy sos może być interesującym dodatkiem do wielu dań, zarówno obiadowych, jak i tych spożywanych na śniadanie czy kolację.

Jak się robi majonez domowy?

Osobom o niewielkim doświadczeniu w kuchni może wydawać się, że przygotowanie majonezu domowej roboty jest trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka chwil, by go zrobić! Do przygotowania domowego majonezu będą potrzebne następujące składniki:

•   1 jajko,

•   350 ml oleju roślinnego,

•   1 łyżeczka musztardy,

•   1 łyżka białego octu winnego (można zastąpić go taką samą ilością soku z cytryny),

•   sól,

•   świeżo zmielony pieprz.

Przydatny będzie również dobry blender. Jak zrobić majonez krok po kroku?

Jak zrobić majonez?

1.     Majonez zazwyczaj je się na surowo, więc przed jego przygotowaniem sparz skorupkę jajka wrzątkiem. Zapobiegnie to ewentualnemu zatruciu salmonellą.

2.     Następnie wymienione składniki, poza olejem, umieść w wysokim i wąskim naczyniu. Może to być pojemnik dołączony do blendera ręcznego (majonez możesz zrobić również w blenderze kielichowymi lub przy pomocy miksera).

3.     Przygotowane składniki miksuj na najwyższych obrotach, stopniowo dolewając olej. Dzięki temu skontrolujesz konsystencję i gęstość majonezu. Docelowo powinien być on gęsty i jednocześnie puszysty. Podczas miksowania powinien uzyskać jasny kolor.

Tradycyjny przepis na majonez z powodzeniem możesz wzbogacić i urozmaicić. Doskonale będą pasowały takie dodatki jak rozgnieciony czosnek, wędzona papryka, chilli, curry, oliwa truflowa czy zioła – np. bazylia (sprawdź przepis na obłędny majonez bazyliowy!), rozmaryn oraz natka pietruszki.

Możesz przyrządzić również majonez wegański. Bazą takiego majonezu jest najczęściej napój sojowy, aquafaba lub namoczone nasiona słonecznika.

Co jeśli majonez się zważy? Dowiedz się jak uratować domowy majonez?

Do czego wykorzystasz majonez domowy?       

Delikatny smak i kremowa konsystencja majonezu pozwalają na wykorzystanie go w wielu różnych daniach. Doskonale będzie pasował do:

·      jaj,

·      mięsa,

·      ryb,

·      sałatek,

·      surówek

·      oraz past kanapkowych.

Nawet zwykłe kanapki zyskają całkiem nowy smak, jeśli zamienimy masło lub inne smarowidło na majonez. Jego dodatek sprawdzi się także podczas przygotowywania ciasta na placuszki i kotleciki oraz różnego rodzaju farszy (np. do naleśników, tart lub muszli makaronowych). Kremowa konsystencja majonezu będzie świetną bazą do sosów. Sprawdzi się to również w przypadku lasagne oraz innych zapiekanych potraw.

Czy wiesz, że…
Majonez możesz dodać go także do wypieków?
Dodaj majonez do babki wielkanocnej lub babeczek czekoladowych, a zaskoczy Cię wilgotna i puszysta konsystencja ciasta. Ten sos ma wiele różnych zastosowań i jak najbardziej warto eksperymentować z jego wykorzystaniem w kuchni – szczególnie jeśli masz majonez własnej roboty! Dlaczego?

Delikatny w smaku i kremowy majonez bez problemu można samodzielnie zrobić w domowym zaciszu. Pozwala to kontrolować jakość wykorzystywanych produktów. Potem pozostaje już tylko delektować się jego smakiem w ulubionych daniach. Koniecznie spróbuj!