Przepis na świąteczne śledzie
Na świątecznym stole obok smażonego karpia, czerwonego barszczu z uszkami i sałatki warzywnej muszą pojawić się śledzie. Najbardziej popularne są te w oleju. Często przyrządza się też śledzie po kaszubsku.
Przepis na śledzie w oleju
Do przygotowania tradycyjnych świątecznych śledzi w oleju potrzebujesz:
- 500 g płatów śledziowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- 7-8 ziarenek kolorowego pieprzu,
- 400 ml oleju.
Umyj filety śledziowe pod bieżącą wodą, a następnie włóż je do miski lub innego naczynia i zalej zimną wodą. Wstaw śledzie do lodówki i płucz je co 2 godziny, wylewając wodę, w której się moczyły i zmieniając ją na świeżą. Po 6 godzinach wypłucz filety pod bieżącą wodą, a następnie osusz.
Pokrój filety na mniejsze kawałki, np. na trzy części i włóż do słoików wraz z przyprawami. Zalej olejem i wymieszaj wszystkie składniki. Zakręć słoiki i wstaw je do lodówki. Po kilku godzinach są gotowe do spożycia.
Przepis na śledzie po kaszubsku
Aby przyrządzić śledzie po kaszubsku przygotuj następujące składniki:
- 15 filetów śledziowych matias,
- 6 cebul,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczkę majeranku,
- 4 łyżki cukru pudru trzcinowego,
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu,
- szczyptę soli,
- 1/2 łyżeczki z ziarnami kolorowego pieprzu,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 300 ml oleju.
Opłucz śledzie, a następnie je osusz. Obierz cebulę, posyp ją solą i zeszklij na patelni z olejem. Pod koniec smażenia cebuli dodaj majeranek, cynamon, cukier, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Przesmaż wszystkie składniki przez 2-3 minuty. Następnie zdejmij cebulę z przyprawami z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Ułóż płaty śledziowe na desce i połóż porcję cebuli oraz przypraw na środku każdego płata. Zwiń płaty w ruloniki i przekłuj każdy z nich wykałaczką. Ułóż śledzie w słoiku, zalej je olejem i dorzuć do nich ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Śledzie będą najlepiej smakowały po upływie minimum 24 godzin.