Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przepis na świąteczne śledzie

Przepis na świąteczne śledzie
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Przepis na śledzie w oleju
  2. Przepis na śledzie po kaszubsku

Na świątecznym stole obok smażonego karpia, czerwonego barszczu z uszkami i sałatki warzywnej muszą pojawić się śledzie. Najbardziej popularne są te w oleju. Często przyrządza się też śledzie po kaszubsku.

Przepis na śledzie w oleju

Do przygotowania tradycyjnych świątecznych śledzi w oleju potrzebujesz:

  • 500 g płatów śledziowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 7-8 ziarenek kolorowego pieprzu,
  • 400 ml oleju.

Umyj filety śledziowe pod bieżącą wodą, a następnie włóż je do miski lub innego naczynia i zalej zimną wodą. Wstaw śledzie do lodówki i płucz je co 2 godziny, wylewając wodę, w której się moczyły i zmieniając ją na świeżą. Po 6 godzinach wypłucz filety pod bieżącą wodą, a następnie osusz.

Pokrój filety na mniejsze kawałki, np. na trzy części i włóż do słoików wraz z przyprawami. Zalej olejem i wymieszaj wszystkie składniki. Zakręć słoiki i wstaw je do lodówki. Po kilku godzinach są gotowe do spożycia.

Przepis na śledzie po kaszubsku

Aby przyrządzić śledzie po kaszubsku przygotuj następujące składniki:

  • 15 filetów śledziowych matias,
  • 6 cebul,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczkę majeranku,
  • 4 łyżki cukru pudru trzcinowego,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu,
  • szczyptę soli,
  • 1/2 łyżeczki z ziarnami kolorowego pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 300 ml oleju.

Opłucz śledzie, a następnie je osusz. Obierz cebulę, posyp ją solą i zeszklij na patelni z olejem. Pod koniec smażenia cebuli dodaj majeranek, cynamon, cukier, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Przesmaż wszystkie składniki przez 2-3 minuty. Następnie zdejmij cebulę z przyprawami z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Ułóż płaty śledziowe na desce i połóż porcję cebuli oraz przypraw na środku każdego płata. Zwiń płaty w ruloniki i przekłuj każdy z nich wykałaczką. Ułóż śledzie w słoiku, zalej je olejem i dorzuć do nich ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Śledzie będą najlepiej smakowały po upływie minimum 24 godzin.