Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Śledzie pod pierzynką z burakami

Opis wykonania

Śledzie pod pierzynką z burakami to jedna z wielu tradycyjnych świątecznych sałatek. Dodatek buraków do śledzi nadaje sałatce ciekawego koloru oraz lekko słodkiego posmaku.

  1. Ziemniaki i buraki umyj, a następnie ugotuj do miękkości w mundurkach. Warzywa gotuj w osobnych garnkach. Gdy będą gotowe odcedź je i ostudź. Następnie obierz je, a ziemniaki pokrój w kostkę. Buraki zetrzyj na tarce o dużym oczku.

  2. Z jabłka usuń gniazdo nasienne, a następnie zetrzyj na tarce o małym oczku i połącz z burakami. Na tarce zetrzyj również marchewkę. Przełóż ją do osobnej miseczki.

  3. Śledzie opłukaj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki i skrop połową soku z cytryny. Do śledzi dodaj również pokrojoną w drobną kostkę 1 cebulę, olej oraz 1 łyżkę musztardy.

  4. Ogórki pokrój w kostkę i wymieszaj z 1 cebulą pokrojoną w drobną kostkę.

  5. Jajka ugotuj na twardo, a po obraniu rozdrobnij widelcem. Wymieszaj je z pozostałą ilością soku z cytryny oraz musztardy.

  6. Sałatkę układaj warstwowo: śledzie z cebulą, ogórki z cebulą, ziemniaki posmarowane musztardą, marchew buraki oraz jajka.

  7. Szczypiorek drobno posiekaj i posyp nim warstwę jajek.

Bosch do kuchni