Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Śledzie pod pierzynką z burakami to jedna z wielu tradycyjnych świątecznych sałatek. Dodatek buraków do śledzi nadaje sałatce ciekawego koloru oraz lekko słodkiego posmaku.

Składniki

1 opakowanie filetów śledziowych
2-3 duże buraki
3 ziemniaki
5 ogórków kiszonych
5 jajek
1 por
1 jabłko
1 marchew
1 cebule
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki musztardy
1 łyżka oleju roślinnego
Pęczek szczypiorku
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Ziemniaki i buraki umyj, a następnie ugotuj do miękkości w mundurkach. Warzywa gotuj w osobnych garnkach. Gdy będą gotowe odcedź je i ostudź. Następnie obierz je, a ziemniaki pokrój w kostkę. Buraki zetrzyj na tarce o dużym oczku.

Z jabłka usuń gniazdo nasienne, a następnie zetrzyj na tarce o małym oczku i połącz z burakami. Na tarce zetrzyj również marchewkę. Przełóż ją do osobnej miseczki.

Porada

Śledzie pod pierzynką często podawane są nie tylko z musztardą, ale również z majonezem. Możesz zastąpić go jogurtem, który jest znacznie mniej kaloryczny.



Bosh Logo
Bosh

Śledzie opłukaj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki i skrop połową soku z cytryny. Do śledzi dodaj również pokrojoną w drobną kostkę 1 cebulę, olej oraz 1 łyżkę musztardy.

Ogórki pokrój w kostkę i wymieszaj z 1 cebulą pokrojoną w drobną kostkę.

Jajka ugotuj na twardo, a po obraniu rozdrobnij widelcem. Wymieszaj je z pozostałą ilością soku z cytryny oraz musztardy.

Sałatkę układaj warstwowo: śledzie z cebulą, ogórki z cebulą, ziemniaki posmarowane musztardą, marchew buraki oraz jajka.

Szczypiorek drobno posiekaj i posyp nim warstwę jajek.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Bajkowa kompozycja :) ślicznie się prezentuje, w sam raz na Święta!
Marta
Bardzo lubię to połączenie, ładny ma kolor, jest zdrowe, mniam. Na zdjęciu jedna połowa to śledzie pod pierzynką z burakami a druga to tradycyjna pierzynka ;)