Śledzie pod pierzynką z burakami
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Śledzie pod pierzynką z burakami
Śledzie pod pierzynką z burakami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki i buraki umyj, a następnie ugotuj do miękkości w mundurkach. Warzywa gotuj w osobnych garnkach. Gdy będą gotowe odcedź je i ostudź. Następnie obierz je, a ziemniaki pokrój w kostkę. Buraki zetrzyj na tarce o dużym oczku.
Z jabłka usuń gniazdo nasienne, a następnie zetrzyj na tarce o małym oczku i połącz z burakami. Na tarce zetrzyj również marchewkę. Przełóż ją do osobnej miseczki.
Porada
Śledzie pod pierzynką często podawane są nie tylko z musztardą, ale również z majonezem. Możesz zastąpić go jogurtem, który jest znacznie mniej kaloryczny.
Śledzie opłukaj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki i skrop połową soku z cytryny. Do śledzi dodaj również pokrojoną w drobną kostkę 1 cebulę, olej oraz 1 łyżkę musztardy.
Ogórki pokrój w kostkę i wymieszaj z 1 cebulą pokrojoną w drobną kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, a po obraniu rozdrobnij widelcem. Wymieszaj je z pozostałą ilością soku z cytryny oraz musztardy.
Sałatkę układaj warstwowo: śledzie z cebulą, ogórki z cebulą, ziemniaki posmarowane musztardą, marchew buraki oraz jajka.
Szczypiorek drobno posiekaj i posyp nim warstwę jajek.
Komentarze