Odmiany pomidorów i ich zastosowanie

Odmiany pomidorów i ich zastosowanie

Choć jego korzenie sięgają Ameryki, obecnie pomidor to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. W sklepach i na rynkach znaleźć można różne odmiany pomidorów, a mimo to nadal niewiele osób zna różnice pomiędzy nimi. Tymczasem pomidory, czyli inaczej „złote jabłka” lub „wilcze brzoskwinie”, kryją w sobie ogromne bogactwo smaków i wartości odżywczych.

Pomidor jaki jest, każdy widzi. Ale co takiego się w nim kryje, że nie tylko spożywamy go ze względu na smak, ale i z powodu wartości odżywczych? Wszystkie gatunki pomidorów charakteryzują się podobnymi cechami fizycznymi – na zielonych łodygach wysokości do około 1,5 m (choć niektóre odmiany, szczególnie szklarniowe, mogą wyrastać nawet do kilku metrów w górę!), wyrastają nieduże liście, a pośród nich pojawiają się kolorowe, okrągłe owoce – pomidory. Od razu warto wspomnieć, że pomidor jako gatunek, mimo że według botaników spełnia wszystkie wytyczne, by być owocem, jest w istocie warzywem. Jemy zatem owoce warzywnego krzewu.

Jakie są rodzaje pomidorów?

Niezależnie od gatunku pomidorów, wszystkie cechują się niską kalorycznością – w 100 gramach produktu znajduje się średnio 20 kcal. Dla porównania 100 gramów banana to niemal 90 kcal! Może więc on z powodzeniem pojawiać się w diecie odchudzającej. Ponadto pomidor to dobre źródło takich składników odżywczych jak: potas, witaminy C i E oraz beta-karoten (prowitamina A) i likopen. Pomidory to naturalne przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia w organizmie.

Istnieją liczne odmiany pomidorów, ale z reguły dzielimy je pod względem wielkości lub sposobu uprawy. I tak możemy wyróżnić (ze względu na wielkość): drobnoowocowe (np. koktajlowe, daktylowe), średnioowocowe (do tej grupy należy większość gatunków, np. Martina czy Brylant) oraz wielkoowocowe (np. malinowe, bawole serca czy gargamele). Z kolei biorąc pod uwagę typ uprawy, wyróżnia się: gruntowe (inaczej polne), uprawiane pod folią /w tunelu oraz pomidory szklarniowe.

Pomidory koktajlowe – pomidorki cherry

Pomidorki z gatunku cherry są drobne (3-4 cm średnicy), soczyste i mają słodki smak. To idealna przekąska, a także produkt świetnie nadający się do sałatek i dekoracji potraw. Pomidorki koktajlowe bardzo widowiskowo wyglądają też zamarynowane lub ukiszone. Warto dodawać je też do wypieków, np. focacci.

pomidory koktajlowe, pomidorki cherry

Sprawdź także nasz przepis na marynowane pomidorki koktajlowe

Pomidory malinowe

Pomidor malinowy to ten najbardziej pożądany i lubiany przez Polaków. Nazwę zawdzięcza charakterystycznej barwie, która bardziej przypomina kolor malin. Mało kto jednak wie, że pomidory malinowe to grupa kilku różnych odmian pomidorów. Do odmian pomidorów malinowych zalicz się także: gargamele, bawole serce, śliwkowe i liliputy. Pomidor malinowy, ten najlepiej nam znany, świetnie smakuje świeży, np. ze śmietaną, ale po przetworzeniu nada się również do słoików, na przetwory na zimę.

Pomidory daktylowe i śliwkowe

Pomidor śliwkowy i pomidor daktylowy to dwie niemal identyczne odmiany. Obie charakteryzują się podłużnym kształtem i posiadają twardą skórkę. Najlepiej sprawdzą się w marynatach, a także w postaci suszonej. Dodaje się je także do sałatek na bazie kaszy bulgur i pieczonych pomidorów, wykorzystuje do przecierów – natomiast tu uwaga, by w końcowej fazie przygotowywania przecieru najlepiej usunąć z garnka oddzielone od miąższu skórki. Pomidor śliwkowy i daktylowy może być przeznaczony na zupę krem z pieczonych pomidorów i papryki.

Piekarniki marki Bosch posiadają funkcję PerfectChef, która umożliwia automatyczne ustawianie optymalnej temperatury, rodzaju grzania i czasu dla niezliczonych potraw. Gdy zapomnisz lub nie znajdziesz w przepisie informacji o temperaturze i czasie przygotowania potrawy – zrobi to za Ciebie piekarnik!

Pomidory bawole serce

Są to pomidory charakterystyczne ze względu na pręgi na powierzchni i dużej wielkości. Ich kształt, zgodnie z nazwą, przypomina bawole serce. Mają słodki i delikatny miąższ, dlatego najczęściej stosuje się je do sosów i przecierów. Są równie smaczne na surowo. Jak wykorzystać pomidory bawole serce? Sprawdź przepis na pomidory pieczone.

pomidory bawole serce

Pomidory gargamele

To odmiana pomidorów o dużym owocu. Ponadto gargamele są soczyste, ale zwarte i niezbyt wodniste, dzięki temu nadają się świetnie na kanapki, jak i na przetwory – soki, przeciery oraz zupy. Ze względu na ich wielkość, można je przyrządzać faszerowane czy nadziewane, na przykład mięsem, ryżem, kuskusem, pieczarkami i zapiekać. Spróbuj przepisu na faszerowane pomidory z fenkułem.

Pomidory San Marzano

Inna nazwa tego gatunku pomidorów to „gruszkowe”. Mają wydłużony kształt, są intensywnie czerwone i charakteryzują się tym, że w miąższu nie znajdziemy wielu pestek. Ich cechą jest też zachowywanie kształtu podczas obróbki termicznej. Najlepiej smakują podawane na ciepło, na przykład wykorzystasz je w przepisie na jajka pieczone w pomidorach.

pomidory san marzano, pomidory gruszkowe

Pomidory czarne i zielone

Czarne to odmiana prawdopodobnie najzdrowszych na świecie pomidorów. Zawierają bowiem barwniki z grupy antocyjanów i dużo antyutleniaczy – a te działają przeciwstarzeniowo oraz antynowotworowo. Odmiana zielona to z kolei niedojrzałe pomidory czerwone, nie są szkodliwe, a gdy poleżą, to dojrzeją i nabiorą koloru. Są delikatne w smaku. Obie odmiany pomidorów, ze względu na walory wizualne, warto dodawać do sałatek, marynat oraz do smażenia. Koniecznie spróbuj więc smażonych zielonych pomidorów.

Niezależnie od tego, jakie rodzaje pomidorów wybieramy, warto by były to warzywa pochodzące z lokalnej uprawy. Eksperymentujmy i próbujmy warzyw w różnych zestawieniach, nie tylko ze względów odżywczych, ale i dla wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku.