Rozgrzewająca żywność idealna na jesień
Wraz ze spadkiem temperatury w jesienne dni będą nas najbardziej interesowały produkty z pierwszej grupy. Intensywność ich działania to kwestia bardzo indywidualna, ale warto wiedzieć czego można się spodziewać po zjedzeniu konkretnej żywności lub potrawy.
Grupy żywności o działaniu rozgrzewającym:
- Warzywa - czosnek, imbir, cebula, papryka, dynia, szczypior, fasola, jarmuż, por, cebula, pietruszka, pasternak.
- Owoce - wiśnie, daktyle, brzoskwinie.
- Zboża -kasza jaglana, owies, otręby pszenne, zarodki pszenicy.
- Nasiona roślin strączkowych i orzechy - czarna fasola, soczewica,, brązowy sezam, kasztan, orzech włoski.
- Mięso i ryby – wołowina, kurczak, ryby słodkowodne, krewetka, indyk, jagnięcina.
- Przyprawy – chilli, rozmaryn, anyż, bazylia, cynamon, kardamon, skórki owoców cytrusowych, goździki, nasiona kolendry, koper.
Wymienione wyżej produkty pobudzają krążenie, a co za tym idzie organizm lepiej utrzymuje i równomiernie rozkłada ciepło. Dodatkowo spożywanie warzyw, przypraw i owoców wzmocni układ odpornościowy i uchroni przed infekcjami i przeziębieniami.
Aby jeszcze lepiej korzystać z rozgrzewającego działania żywności pamiętaj o kilku prostych zasadach:
- Spożywaj 4-5 posiłków dziennie.
- Śniadanie najlepiej jedz na ciepło.
- Na obiad lub kolację wybieraj zupy warzywne i kremy.
- Zamiast kawy i czarnej herbaty pij ziołowe napary.