Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Rozgrzewająca żywność idealna na jesień

Rozgrzewająca żywność idealna na jesień
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Grupy żywności o działaniu rozgrzewającym:

Wraz ze spadkiem temperatury w jesienne dni będą nas najbardziej interesowały produkty z pierwszej grupy. Intensywność ich działania to kwestia bardzo indywidualna, ale warto wiedzieć czego można się spodziewać po zjedzeniu konkretnej żywności lub potrawy. 

Grupy żywności o działaniu rozgrzewającym:

  1. Warzywa - czosnek, imbir, cebula, papryka, dynia, szczypior, fasola, jarmuż, por, cebula, pietruszka, pasternak.
  2. Owoce - wiśnie, daktyle, brzoskwinie.
  3. Zboża -kasza jaglana, owies, otręby pszenne, zarodki pszenicy.
  4. Nasiona roślin strączkowych i orzechy - czarna fasola, soczewica,, brązowy sezam, kasztan, orzech włoski.
  5. Mięso i ryby – wołowina, kurczak, ryby słodkowodne, krewetka, indyk, jagnięcina.
  6. Przyprawy – chilli, rozmaryn, anyż, bazylia, cynamon, kardamon, skórki owoców cytrusowych, goździki, nasiona kolendry, koper.

Wymienione wyżej produkty pobudzają krążenie, a co za tym idzie organizm lepiej utrzymuje i równomiernie rozkłada ciepło. Dodatkowo spożywanie warzyw, przypraw i owoców wzmocni układ odpornościowy i uchroni przed infekcjami i przeziębieniami.

Aby jeszcze lepiej korzystać z rozgrzewającego działania żywności pamiętaj o kilku prostych zasadach:

  1. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie.
  2. Śniadanie najlepiej jedz na ciepło.
  3. Na obiad lub kolację wybieraj zupy warzywne i kremy.
  4. Zamiast kawy i czarnej herbaty pij ziołowe napary.