Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rozgrzewające dania na zimę

Rozgrzewające dania na zimę
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co powinno się znaleźć w zimowym jadłospisie?
  2. Zupy, które Cię rozgrzeją zimą
  3. Dania, które Cię rozgrzeją zimą
  4. Rozgrzewające napoje
  5. Rozgrzewające przyprawy na zimę

Pora jesienno-zimowa nie jest szczególnie łaskawa dla naszego organizmu, wystawianego na ujemne temperatury i często wychłodzonego. Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta wzmacniająca odporność, ale również rozgrzewająca ciało od środka. Co jeść, by było nam ciepło?

Co powinno się znaleźć w zimowym jadłospisie?

Zimą nasz organizm szczególnie domaga się ciepła. Należy pamiętać o pożywnych i rozgrzewających daniach.

W codziennej diecie w okresie jesienno-zimowym nie może zabraknąć produktów zbożowych, takich jak kasza jaglana, owies, jęczmień czy płatki owsiane. Wszelkie owsianki czy jaglanki z dodatkiem owoców, bakalii i przypraw korzennych stanowią pożywne, a przede wszystkim rozgrzewające i dodające energii śniadanie. Zimą nie zapominajmy o kaszach. Wybór jest duży – kasza gryczana, jaglana, perłowa, pęczak. Potencjał tego składnika sprowadza się również do prostoty przyrządzania. Wystarczy naprawdę niewiele, by wyczarować z kaszy pyszne, rozgrzewające danie, np. zapiekankę z kaszy i warzyw, kaszotto, warzywa faszerowane kaszą czy tradycyjny krupnik z dodatkiem kaszy.

Organizm doskonale rozgrzewają również warzywa korzeniowe (marchewka, buraki, pietruszka, seler), które można wykorzystać do przygotowania zupy, puree czy zapiekanek warzywnych. Zimą zmniejsza się dostępność świeżych warzyw i owoców, a przez to codzienna dieta staje się „nudna”. Zdarza się, że brakuje w niej ważnych witamin, które wspierają układ odpornościowy. Warto wtedy sięgać po dostępne warzywa, takie jak cebula, czosnek, por, groch czy soczewica.

Gęste i pożywne zupy na bazie roślin strączkowych to idealny pomysł na rozgrzewkę w chłodne dni. Aby uzyskać pełnię smaku i aromatu, dodaj majeranek, który nie tylko wzbogaca smak zup, ale także wspomaga trawienie.

Zupy, które Cię rozgrzeją zimą

Rosół

Dania na zimę - zdjęcie 1

Rosół to klasyka wśród polskich zup. Pyszny, esencjonalny rosół to także podstawa niedzielnego obiadu. Jesienią i zimą talerz gorącego rosołu nie tylko rozgrzeje, lecz także pomoże w walce z infekcją. Najczęściej bazą do ugotowania rosołu jest mięso z kury. Dość popularne jest także używanie wołowiny i cielęciny z dodatkiem mięsa drobiowego w dowolnych proporcjach. Do tego słuszna porcja warzyw korzeniowych.

Zupa krem z pora

Zimą chętnie sięgam po przepisy na pożywne kremowe zupy. Jednym z takich dań jest zupa z pora. Połączenie pora i suszonej gruszki to mistrzowska kompozycja smaków.

Zupa krem z soczewicy

Dania na zimę - zdjęcie 2

Zupa z soczewicy z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw jest aromatyczna, lekko pikantna, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Główny składnik zupy to bogata w białko soczewica.

Dania, które Cię rozgrzeją zimą

Chili con carne

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej. Wołowina, papryka, pomidory, czerwona fasola i przyprawy (kmin, papryka, pieprz) tworzą niesamowitą kompozycję smaków tego rozgrzewającego dania.

Kurczak curry

Orientalne dania kuchni indyjskiej wcale nie są trudne w przygotowaniu. Doskonałym przykładem jest kurczak curry. Duża ilość przypraw sprawia, że potrawa ta jest niezwykle rozgrzewająca i aromatyczna.

Leczo

To danie jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością kolorowych warzyw i mocnym mięsnym akcentem. Występuje w wielu odmianach. Sprawdź przepis na tradycyjne leczo.

Rozgrzewające napoje

Zimową porą nic tak nie rozgrzewa jak gorące napoje. Najczęściej sięgamy po herbatę, kawę, kakao czy mleko. Sprawdzają się także herbatki z ziół, które mają właściwości rozgrzewające, np. napar z lipy, czarnego bzu, tymianku, rozmarynu, żurawiny. Kluczową rolę w rozgrzewających napojach stanowią dodatki, np. miód, cytryna, sok z malin. Warto wypróbować także przepis na złote mleko.

Rozgrzewające przyprawy na zimę

Dania na zimę - zdjęcie 3

Imbir to przyprawa, której używa się w formie korzenia lub sproszkowanej. Najczęściej dodawany jest do pierników, ciastek, puddingów oraz wielu azjatyckich dań. Stosowany także do zup, marynat z dyni i ogórków, sosów, pasztetów. Działa rozgrzewająco.

Kardamon bardzo popularna przyprawa wykorzystywana do słodkości: pierników, marcepana i innych deserów. Kardamon doskonale sprawdzi się jako dodatek do kompotów, zup, sosów, potraw z mięsa i ryb. Drobno zmielony kardamon urozmaica smak czarnej kawy.

Anyż – już niewielka dawka tej przyprawy może urozmaicić smak potrawy. Bardzo dobrze sprawdzi się do dziczyzny oraz sosów mięsnych. Często dodawany do ciast i deserów.

Cynamon charakteryzuje się słodkawo-korzennym, lekko piekącym smakiem i silnym aromatem. W sklepach znajdziesz cynamon w formie kory lub sproszkowany. Dobrze pasuje do ciast i słodkich dań z ryżu. Aromatyzuje się nim również herbatę, wino czy piwo. Idealny do pieczonych owoców, np. jabłek. Świetnie sprawdzi się do porannej owsianki czy jaglanki.

Znasz już produkty i potrawy, które pomogą Ci rozgrzać się w mroźne zimowe dni. Nie zapomnij o odpowiednim nawodnieniu organizmu (także w postaci zup i naparów) oraz dostarczeniu mu odpowiedniej dawki energii w postaci zbilansowanej diety. Powyższe dania z pewnością Cię zainspirują i sprawią, że będzie Ci ciepło!