- Co powinno się znaleźć w zimowym jadłospisie?
- Zupy, które Cię rozgrzeją zimą
- Dania, które Cię rozgrzeją zimą
- Rozgrzewające napoje
- Rozgrzewające przyprawy na zimę
Pora jesienno-zimowa nie jest szczególnie łaskawa dla naszego organizmu, wystawianego na ujemne temperatury i często wychłodzonego. Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta wzmacniająca odporność, ale również rozgrzewająca ciało od środka. Co jeść, by było nam ciepło?
Co powinno się znaleźć w zimowym jadłospisie?
Zimą nasz organizm szczególnie domaga się ciepła. Należy pamiętać o pożywnych i rozgrzewających daniach.
W codziennej diecie w okresie jesienno-zimowym nie może zabraknąć produktów zbożowych, takich jak kasza jaglana, owies, jęczmień czy płatki owsiane. Wszelkie owsianki czy jaglanki z dodatkiem owoców, bakalii i przypraw korzennych stanowią pożywne, a przede wszystkim rozgrzewające i dodające energii śniadanie. Zimą nie zapominajmy o kaszach. Wybór jest duży – kasza gryczana, jaglana, perłowa, pęczak. Potencjał tego składnika sprowadza się również do prostoty przyrządzania. Wystarczy naprawdę niewiele, by wyczarować z kaszy pyszne, rozgrzewające danie, np. zapiekankę z kaszy i warzyw, kaszotto, warzywa faszerowane kaszą czy tradycyjny krupnik z dodatkiem kaszy.
Organizm doskonale rozgrzewają również warzywa korzeniowe (marchewka, buraki, pietruszka, seler), które można wykorzystać do przygotowania zupy, puree czy zapiekanek warzywnych. Zimą zmniejsza się dostępność świeżych warzyw i owoców, a przez to codzienna dieta staje się „nudna”. Zdarza się, że brakuje w niej ważnych witamin, które wspierają układ odpornościowy. Warto wtedy sięgać po dostępne warzywa, takie jak cebula, czosnek, por, groch czy soczewica.
Gęste i pożywne zupy na bazie roślin strączkowych to idealny pomysł na rozgrzewkę w chłodne dni. Aby uzyskać pełnię smaku i aromatu, dodaj majeranek, który nie tylko wzbogaca smak zup, ale także wspomaga trawienie.
Zupy, które Cię rozgrzeją zimą
Rosół
Rosół to klasyka wśród polskich zup. Pyszny, esencjonalny rosół to także podstawa niedzielnego obiadu. Jesienią i zimą talerz gorącego rosołu nie tylko rozgrzeje, lecz także pomoże w walce z infekcją. Najczęściej bazą do ugotowania rosołu jest mięso z kury. Dość popularne jest także używanie wołowiny i cielęciny z dodatkiem mięsa drobiowego w dowolnych proporcjach. Do tego słuszna porcja warzyw korzeniowych.
Zupa krem z pora
Zimą chętnie sięgam po przepisy na pożywne kremowe zupy. Jednym z takich dań jest zupa z pora. Połączenie pora i suszonej gruszki to mistrzowska kompozycja smaków.
Zupa krem z soczewicy
Zupa z soczewicy z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw jest aromatyczna, lekko pikantna, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Główny składnik zupy to bogata w białko soczewica.
Dania, które Cię rozgrzeją zimą
Chili con carne
Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej. Wołowina, papryka, pomidory, czerwona fasola i przyprawy (kmin, papryka, pieprz) tworzą niesamowitą kompozycję smaków tego rozgrzewającego dania.
Kurczak curry
Orientalne dania kuchni indyjskiej wcale nie są trudne w przygotowaniu. Doskonałym przykładem jest kurczak curry. Duża ilość przypraw sprawia, że potrawa ta jest niezwykle rozgrzewająca i aromatyczna.
Leczo
To danie jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością kolorowych warzyw i mocnym mięsnym akcentem. Występuje w wielu odmianach. Sprawdź przepis na tradycyjne leczo.
Rozgrzewające napoje
Zimową porą nic tak nie rozgrzewa jak gorące napoje. Najczęściej sięgamy po herbatę, kawę, kakao czy mleko. Sprawdzają się także herbatki z ziół, które mają właściwości rozgrzewające, np. napar z lipy, czarnego bzu, tymianku, rozmarynu, żurawiny. Kluczową rolę w rozgrzewających napojach stanowią dodatki, np. miód, cytryna, sok z malin. Warto wypróbować także przepis na złote mleko.
Rozgrzewające przyprawy na zimę
Imbir to przyprawa, której używa się w formie korzenia lub sproszkowanej. Najczęściej dodawany jest do pierników, ciastek, puddingów oraz wielu azjatyckich dań. Stosowany także do zup, marynat z dyni i ogórków, sosów, pasztetów. Działa rozgrzewająco.
Kardamon bardzo popularna przyprawa wykorzystywana do słodkości: pierników, marcepana i innych deserów. Kardamon doskonale sprawdzi się jako dodatek do kompotów, zup, sosów, potraw z mięsa i ryb. Drobno zmielony kardamon urozmaica smak czarnej kawy.
Anyż – już niewielka dawka tej przyprawy może urozmaicić smak potrawy. Bardzo dobrze sprawdzi się do dziczyzny oraz sosów mięsnych. Często dodawany do ciast i deserów.
Cynamon charakteryzuje się słodkawo-korzennym, lekko piekącym smakiem i silnym aromatem. W sklepach znajdziesz cynamon w formie kory lub sproszkowany. Dobrze pasuje do ciast i słodkich dań z ryżu. Aromatyzuje się nim również herbatę, wino czy piwo. Idealny do pieczonych owoców, np. jabłek. Świetnie sprawdzi się do porannej owsianki czy jaglanki.
Znasz już produkty i potrawy, które pomogą Ci rozgrzać się w mroźne zimowe dni. Nie zapomnij o odpowiednim nawodnieniu organizmu (także w postaci zup i naparów) oraz dostarczeniu mu odpowiedniej dawki energii w postaci zbilansowanej diety. Powyższe dania z pewnością Cię zainspirują i sprawią, że będzie Ci ciepło!