Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Metody marynowania wołowiny

Metody marynowania wołowiny
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Zioła
  2. Musztarda
  3. Marynata z czerwonym winem wytrawnym dla wymagających
  4. Miękka wołowina
  5. Jak przyrządzić idealną wołowinę?

Nawet najlepszy kawałek mięsa sam w sobie nie ma wyjątkowego smaku. Kluczem do sukcesu jest marynata, która sprawia, że mięso jest kruche, aromatyczne i wyśmienicie smakuje. 

Mięso powinno się marynować przez około 12-16 godzin. Ten czas nie powinien być jednak dłuższy niż 48 godzin. Jeśli nie masz na tyle czasu, włóż mięso na marynaty nawet na pół godziny.

Zioła

Do marynowania mięsa świetnie nadadzą się zioła. Wybierz swoje ulubione gatunki, zmieszaj je z oliwą z oliwek lub olejem i gotowe!
Pamiętaj, by przed smażeniem usunąć wszystkie składniki z mięsa. W przeciwnym razie mogą się przypalić.

Musztarda

Delikatne kawałki wołowiny np. polędwica, nie wymagają długiego marynowania. Wystarczy natrzeć je musztardą, czosnkiem, ziołami i odstawić na 2-3 godziny.

Przeczytaj: Jakie są stopnie wysmażenia steków?

Marynata z czerwonym winem wytrawnym dla wymagających

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki octu winnego
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 2 listki laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego

Wszystkie składniki wymieszaj. Mięso marynuj przez przynajmniej 12 godzin w lodówce. Po zakończeniu marynowania, marynatę możesz przesiać przez sitko i użyć go do wzmocnienia sosu.

Miękka wołowina

Niezawodnym sposobem na zmiękczenie wołowiny jest ocet. Najlepiej wybrać biały ocet winny lub ocet balsamiczny. Dodaj do niego dużą ilość ulubionych przypraw i pieprzu. W przypadku wołowiny lepiej zrezygnować z soli. Zapobiega ona uwalnianiu się cennych soków z mięsa. Wystarczą dwie godziny marynowania, by wołowina stała się delikatna i miękka.

Jak przyrządzić idealną wołowinę?

Każdy lubi inaczej przyrządzone mięso, jednak niezależnie od preferencji w piekarnikach marki Bosch z termosondą PerfectRoast przygotujesz taką wołowinę, jaką lubisz najbardziej. Jak to możliwe? Działanie termosondy polega na bardzo precyzyjnym, 3-punktowym pomiarze temperatury na powierzchni i wewnątrz pieczonego dania. Gdy temperatura osiągnie ustaloną wartość, piekarnik wyłączy się automatycznie, a Twoja wołowina będzie smakowała tak jak lubisz!