Apuliańska sałatka ryżowa
4 porcje
Średnie
Sałatka z ryżem, żółtą papryką, mrożonym boczkiem, oliwkami, tuńczykiem i kaparami.
Składniki
marchwie
mały por
50 ml wody
4-5 łyżka białego octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
żółta papryka
100 g mrożonego groszku
200 g ryżu drobnoziarnistego
300 ml wody lub bulionu
sól
40 g zielonych lub czarnych oliwek bez pestek
puszka tuńczyka w sosie własnym (150 g po odsączeniu)
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżka oliwy
listki natki pietruszki
25 g kaparów odsączonych
Apuliańska sałatka ryżowa
Apuliańska sałatka ryżowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchew obrać i drobno pokroić. Pora oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Dodać wodę, ocet i cukier do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Dodać marchew oraz pory i gotować według przepisu. W międzyczasie oczyścić paprykę I pokroić na cienkie paski. Podgotowane warzywa włożyć do miski wraz z wywarem octowym. Dodać paski papryki oraz groszek i wszystko schłodzić. Ryż włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Dodać soloną wodę lub bulion. Ryż gotować na parze według przepisu, aż będzie ugotowany Iub wyparuje woda. Ryż odstawić na pięć minut, a następnie spulchnić widelcem. Oliwki drobno pokroić. Odsączyć tuńczyka i podzielić. Odsączyć warzywa, zebrać przy tym wywar z warzyw. Wywar połączyć z sokiem z cytryny i solą, dodać oliwę. Wypłukać natkę pietruszki i drobno pokroić. Wszystko wymieszać z kaparami i sokiem z cytryn i odstawić na godzinę.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze:100⁰C,
warzywa: 7 minut,
ryż: 15-20 minut..
Komentarze