Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Apuliańska sałatka ryżowa

Opis wykonania

Sałatka z ryżem, żółtą papryką, mrożonym boczkiem, oliwkami, tuńczykiem i kaparami.

Marchew obrać i drobno pokroić. Pora oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Dodać wodę, ocet i cukier do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Dodać marchew oraz pory i gotować według przepisu. W międzyczasie oczyścić paprykę I pokroić na cienkie paski. Podgotowane warzywa włożyć do miski wraz z wywarem octowym. Dodać paski papryki oraz groszek i wszystko schłodzić. Ryż włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Dodać soloną wodę lub bulion. Ryż gotować na parze według przepisu, aż będzie ugotowany Iub wyparuje woda. Ryż odstawić na pięć minut, a następnie spulchnić widelcem. Oliwki drobno pokroić. Odsączyć tuńczyka i podzielić. Odsączyć warzywa, zebrać przy tym wywar z warzyw. Wywar połączyć z sokiem z cytryny i solą, dodać oliwę. Wypłukać natkę pietruszki i drobno pokroić. Wszystko wymieszać z kaparami i sokiem z cytryn i odstawić na godzinę.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze:100⁰C,
warzywa: 7 minut,
ryż: 15-20 minut..