Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sałatka z ryżem, żółtą papryką, mrożonym boczkiem, oliwkami, tuńczykiem i kaparami.

Składniki

marchwie
mały por
50 ml wody
4-5 łyżka białego octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
żółta papryka
100 g mrożonego groszku
200 g ryżu drobnoziarnistego
300 ml wody lub bulionu
sól
40 g zielonych lub czarnych oliwek bez pestek
puszka tuńczyka w sosie własnym (150 g po odsączeniu)
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżka oliwy
listki natki pietruszki
25 g kaparów odsączonych

Opis wykonania

Marchew obrać i drobno pokroić. Pora oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Dodać wodę, ocet i cukier do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Dodać marchew oraz pory i gotować według przepisu. W międzyczasie oczyścić paprykę I pokroić na cienkie paski. Podgotowane warzywa włożyć do miski wraz z wywarem octowym. Dodać paski papryki oraz groszek i wszystko schłodzić. Ryż włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Dodać soloną wodę lub bulion. Ryż gotować na parze według przepisu, aż będzie ugotowany Iub wyparuje woda. Ryż odstawić na pięć minut, a następnie spulchnić widelcem. Oliwki drobno pokroić. Odsączyć tuńczyka i podzielić. Odsączyć warzywa, zebrać przy tym wywar z warzyw. Wywar połączyć z sokiem z cytryny i solą, dodać oliwę. Wypłukać natkę pietruszki i drobno pokroić. Wszystko wymieszać z kaparami i sokiem z cytryn i odstawić na godzinę. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze:100⁰C, warzywa: 7 minut, ryż: 15-20 minut..
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Wbrew pozorą bardzo sycąca sałatka. Serwowałam do ryby i pasowała idealnie