Sałatki – wariacje na temat dodatków

Sałatki to świetne urozmaicenie wielu codziennych posiłków. Rewelacyjnie komponują się z potrawami obiadowymi i kanapkami, ale równie wspaniale smakują jako samodzielne dania. Wiosną oraz latem, szefowie kuchni polecają świeże kompozycje z najsmaczniejszych, młodych warzyw, do których można dodać ulubiony rodzaj sałaty (np. grecką, rzymską, masłową czy lodową), bądź gotowe mieszanki z rukolą, roszponką i świeżym szczypiorkiem. Do najchętniej wykorzystywanych dodatków do sałatek i surówek warzywnych należy m.in. ogórek, rzodkiewka, cukinia, papryka, cebula oraz dojrzałe pomidory – zarówno malinowe, jak i koktajlowe, które nadadzą potrawie subtelny, słodki posmak.
Wiosenno-letnie sałatki znakomicie komponują się także z rozmaitymi serami, zwłaszcza fetą, która jest najchętniej wykorzystywana do przygotowania popularnej sałatki greckiej. Ciekawym pomysłem jest także dodawanie serów pleśniowych (najlepiej je rozkruszać), żółtych (można je zetrzeć na tarce lub serwować pokrojone w kostkę), a także mozzarelli.


Sałatki z makaronem, ryżem i mięsem – z czym jeszcze serwować?
Jednym z najchętniej wykorzystywanych mięsnych dodatków do sałatek jest kurczak – gotowany bądź smażony. Aby nadać potrawie intensywny i wyrazisty smak, warto doprawić ją sproszkowaną popryczką chili, curry lub przyprawą do gyrosa. Do sałatek doskonale pasuje także makaron, kasza i ryż, ale także orzechy oraz niektóre owoce. Bardzo ciekawym, a przy tym niezwykle oryginalnym urozmaiceniem są również owoce morza, np. kalmary, krewetki i ryby. W Akademii Smaku, można znaleźć wiele rozmaitych przepisów m.in. na smaczne i zdrowe sałatki warstwowe, śledziowe i z ogórków, które doskonale sprawdzą się nie tylko latem, ale także w okresie zimowym. Znajdziesz tu także przepisy np. na sałatkę z selerem naciowym, kurczakiem i pomarańczą, z ananasem i tuńczykiem oraz z grillowanym łososiem.