Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Baba ziemniaczana z kapustą kiszoną i kwaśną śmietaną

Baba ziemniaczana z kapustą kiszoną i kwaśną śmietaną
Ilośc porcji

10 porcji

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Baba ziemniaczana z kapustą kiszoną i kwaśną śmietaną to pożywny pomysł na obiad lub imprezę, który na pewno zaskoczy Twoich gości.

Składniki

80 dkg obranych ziemniaków
20 dkg kapusty kiszonej
2 łyżka mąki pszennej
1 szt. jajka
150 g boczku wędzonego
1 szt. średniej cebuli
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oleju rzepakowego
do smaku sól i pieprz
do posmarowania olej
do posypania bułka tarta
do dekoracji kwaśna śmietana

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
202.5 kcal
Tłuszcz
11.6 g
Węglowodany
18.1 g
Błonnik
5.5 g
Białko
2.3 g
Sól
1.4 g

Opis wykonania

Krok 1

Ziemniaki zetrzyj w przystawce przelotowej do robota Mum na okrągłych oczkach, powinno wyjść puree. Kapustę kiszoną pokrój drobno. Wędzony boczek pokrój w mniejszą kostkę, cebulę drobno posiekaj. Na patelnię z olejem dodaj cebulę, po chwili dodaj boczek, odstaw do wystudzenia.

Krok 2

Do misy robota ze startymi ziemniakami, dodaj kiszoną kapustę, cebulę z boczkiem, mąkę, jajko, majeranek, paprykę słodką, dopraw solą oraz pieprzem i całość dokładnie wymieszaj. Keksówkę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą, wlej masę ziemniaczaną. Piecz w piekarniku przy użyciu funkcji termoobiegu 4D przez 60 minut w temperaturze 160 stopni. Po lekkim ostudzeniu pokrój na plastry, podawaj z kwaśną śmietaną.

Porada

Chcesz przygotować puree z ziemniaków, ale przeraża Cię perspektywa ich ścierania? Tarcza do tarcia surowych ziemniaków w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
W końcu przepis z którego baba ziemniaczana wyszła idealna. Polecam
Marta
Mnie to danie kojarzy się z górami, bardzo sycące.
Pafwvcio
Bardzo gładkie i smaczne! Polecam!
fiziowaaa
Jak za dawnych lat, pycha!