Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Baba ziemniaczana z kapustą kiszoną i kwaśną śmietaną

Baba ziemniaczana z kapustą kiszoną i kwaśną śmietaną
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Baba ziemniaczana z kapustą kiszoną i kwaśną śmietaną to pożywny pomysł na obiad lub imprezę, który na pewno zaskoczy Twoich gości.

Składniki

80 dkg obranych ziemniaków
20 dkg kapusty kiszonej
2 łyżka mąki pszennej
1 szt. jajka
150 g boczku wędzonego
1 szt. średniej cebuli
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oleju rzepakowego
do smaku sól i pieprz
do posmarowania olej
do posypania bułka tarta
do dekoracji kwaśna śmietana

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
202.5 kcal
Tłuszcz
11.6 g
Węglowodany
18.1 g
Błonnik
5.5 g
Białko
2.3 g
Sól
1.4 g

Opis wykonania

Krok 1

Ziemniaki zetrzyj w przystawce przelotowej do robota Mum na okrągłych oczkach, powinno wyjść puree. Kapustę kiszoną pokrój drobno. Wędzony boczek pokrój w mniejszą kostkę, cebulę drobno posiekaj. Na patelnię z olejem dodaj cebulę, po chwili dodaj boczek, odstaw do wystudzenia.

Krok 2

Do misy robota ze startymi ziemniakami, dodaj kiszoną kapustę, cebulę z boczkiem, mąkę, jajko, majeranek, paprykę słodką, dopraw solą oraz pieprzem i całość dokładnie wymieszaj. Keksówkę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą, wlej masę ziemniaczaną. Piecz w piekarniku przy użyciu funkcji termoobiegu 4D przez 60 minut w temperaturze 160 stopni. Po lekkim ostudzeniu pokrój na plastry, podawaj z kwaśną śmietaną.

Porada

Chcesz przygotować puree z ziemniaków, ale przeraża Cię perspektywa ich ścierania? Tarcza do tarcia surowych ziemniaków w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
W końcu przepis z którego baba ziemniaczana wyszła idealna. Polecam
Marta
Mnie to danie kojarzy się z górami, bardzo sycące.
Pafwvcio
Bardzo gładkie i smaczne! Polecam!
fiziowaaa
Jak za dawnych lat, pycha!