Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Babeczki z pomarańczowym kremem i płynnym środkiem zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Składniki

2 szklanki mąki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dżem pomarańczowy
1 opakowanie mascarpone
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki soku z marchwi (przecierowy lub tłoczony)
1/2 szklanki cukru pudru

Opis wykonania

Gorzką czekoladę drobno posiekaj. Wymieszaj ją w dużej misce z innymi suchymi składnikami.

W drugiej misce połącz jajko, mleko i olej. Następnie powoli dodaj mieszankę do pierwszej miski.

Całość cały czas mieszaj, by nie powstały grudki.

Foremki na babeczki wypełnij w 1/3 ciastem.

Następnie nałóż łyżeczką niewielką ilość dżemu do każdej z nich.

Babeczki piecz ok .15-20 minut w 200 stopniach.

Porada

Zamiast dżemu możesz dodać puree z dyni i jabłek lub z marchewki i jabłka.  



Bosh Logo
Bosh

Gdy babeczki będą w piekarniku rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem soku z marchewki. Płynną czekoladę lekko przestudź. Następnie stopniowo dodawaj ją do mascarpone. Jeśli masa tego potrzebuje dodaj cukier puder.

Upieczone i przestudzone babeczki dekoruj przygotowanym kremem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych