


Przepyszne babeczki z zaskakującym głównym składnikiem jakim jest ciecierzyca powszechnie używana do wykonywania dania obiadowych. Dania wegetariańskie potrafią zaskoczyć!
Budyń czekoladowy i waniliowy gotujemy w około 0,5 szklanki mleka z dodatkiem stewi - konsystencja ma być bardzo gęsta. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie w misie blendera umieszczamy odsączoną i przepłukaną ciecierzyce, proszek do pieczenia, jajka, 200 g jogurtu naturalnego, olejek waniliowy, płatki migdałów, ksylitol. Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do dwóch misek. Do jednej dodajemy 1,5 łyżeczki ciemnego kakao. Tak przygotowanymi masami wypełniamy nasze foremki do połowy. Następnie na jasną masę wykładamy budyń czekoladowy natomiast na ciemną waniliowy. Uzupełniamy foremki resztą przygotowanego ciasta. Babeczki pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wierzch jasnych babeczek został pokryty kremem czekoladowym powstałym z 180 g jogurtu naturalnego połączonego z 1 łyżeczką kakao i stewią. Dodatkową dekoracją są wiórki kokosowe oraz jagody goji. Smacznego!