Babeczki z ciecierzycy ze stewią
9 porcje
50 min
Łatwe
Składniki
Babeczki z ciecierzycy ze stewią
Babeczki z ciecierzycy ze stewią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Budyń czekoladowy i waniliowy gotujemy w około 0,5 szklanki mleka z dodatkiem stewii - konsystencja ma być bardzo gęsta. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie w misie blendera umieszczamy odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, proszek do pieczenia, jajka, 200 g jogurtu naturalnego, olejek waniliowy, płatki migdałów, ksylitol.
Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do dwóch misek. Do jednej dodajemy 1,5 łyżeczki ciemnego kakao. Tak przygotowanymi masami wypełniamy nasze foremki do połowy. Następnie na jasną masę wykładamy budyń czekoladowy natomiast na ciemną waniliowy.
Uzupełniamy foremki resztą przygotowanego ciasta. Babeczki pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wierzch jasnych babeczek został pokryty kremem czekoladowym powstałym z 180 g jogurtu naturalnego połączonego z 1 łyżeczką kakao i stewią. Dodatkową dekoracją są wiórki kokosowe oraz jagody goji.
Komentarze