Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ciecierzyca

Ciecierzyca

Ciecierzyca nazywana także cieciorką lub grochem włoskim jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Wielki renesans te niepozorne ziarna zawdzięczają modzie na kuchnię roślinną, a zwłaszcza popularności jaką...

Czytaj więcej
Ciecierzyca
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Ciecierzyca nazywana także cieciorką lub grochem włoskim jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Wielki renesans te niepozorne ziarna zawdzięczają modzie na kuchnię roślinną, a zwłaszcza popularności jaką zyskał przygotowywany z ciecierzycy hummus.

Ciecierzyca – właściwości

Ciecierzyca to źródło białka, witamin A, C, E i z grupy B, oraz wiele związków mineralnych, np. żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń (odpowiednik jogurtu i mleka), magnez i potas. Regularne spożywanie cieciorki pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i cholesterolu. Jest źródłem antyoksydantów neutralizujących działanie wolnych rodników. Ziarna ciecierzycy są niskokaloryczne i zawierają mało tłuszczu.

Ciecierzyca – przepisy

Jednym z najpopularniejszych zastosowań cieciorki jest hummus przygotowywany ze zmiksowanej na gładką masę ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem pasty tahini, oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny – w wersji podstawowej.

Ciecierzyca jako dodatek do tagine z kurczakiem lub jagnięciną to propozycja z kuchni marokańskiej. Ciecierzyca po bretońsku to z kolei alternatywna wersja fasolki. Ugotowane ziarna ciecierzycy posłużą także jako dodatek do sałatek.

Jej neutralny smak sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do wielu dań o różnych smakach, także do przygotowania ciastek na słodko.

Ciecierzyca w diecie wegańskiej

Ziarna ciecierzycy są dobrym źródłem białka, dzięki czemu stanowią częsty zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dodatkowo, korzystne połączenie białka i błonnika sprawia, że cieciorki w diecie są korzystnym rozwiązaniem nie tylko dla osób na diecie roślinnej.