Babka anansowo-marcepanowa
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Przepis na babkę marcepanową z kawałkami ananasa z polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Składniki
200 g miękkiej, surowej masy marcepanowej
175 g masła lub margaryny
175 g 175 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
6 szt. jaj
300 g ananasa
1-2 łyżka bułki tartej do posypania formy
do dekoracji cukier puder lub polewa czekoladowa
Babka anansowo-marcepanowa
Babka anansowo-marcepanowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opis przygotowania:
- Marcepan pokrój na małe kawałki i wymieszaj z tłuszczem, cukrem, cukrem waniliowym i solą na jednolitą masę. Dodaj pozostałe składniki oraz dobrze odsączone, bardzo drobno pocięte kawałki ananasa.
- Całość wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne.
- Dokładnie nasmaruj formę i przesyp tartą bułką.
- Wlej ciasto i piecz babkę w podany sposób.
- Wystudzoną babkę posyp cukrem pudrem lub polej czekoladą.
Sposób nastawiania:
Piekarnik: gorące powietrze 160-170⁰C oraz mikrofalówka 90 W, 30-40 minut.
TIP:
- Możesz również użyć formy do babki bez dziurki (28 cm).
- Po upływie podanego czasu wbij drewniany patyczek w ciasto. Jeśli ciasto nie przyklei się do patyczka, placek jest gotowy.
Komentarze