Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na babkę marcepanową z kawałkami ananasa z polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Składniki

200 g miękkiej, surowej masy marcepanowej
175 g masła lub margaryny
175 g 175 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
6 szt. jaj
300 g ananasa
1-2 łyżka bułki tartej do posypania formy
do dekoracji cukier puder lub polewa czekoladowa

Opis wykonania

Opis przygotowania:

  1. Marcepan pokrój na małe kawałki i wymieszaj z tłuszczem, cukrem, cukrem waniliowym i solą na jednolitą masę. Dodaj pozostałe składniki oraz dobrze odsączone, bardzo drobno pocięte kawałki ananasa.
  2. Całość wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne. 
  3. Dokładnie nasmaruj formę i przesyp tartą bułką.
  4. Wlej ciasto i piecz babkę w podany sposób.
  5. Wystudzoną babkę posyp cukrem pudrem lub polej czekoladą.

Sposób nastawiania:

Piekarnik: gorące powietrze 160-170⁰C oraz mikrofalówka 90 W, 30-40 minut.

TIP:

  • Możesz również użyć formy do babki bez dziurki (28 cm).
  • Po upływie podanego czasu wbij drewniany patyczek w ciasto. Jeśli ciasto nie przyklei się do patyczka, placek jest gotowy.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Pyszna, mega aromatyczna ❤️
Monka
Pyszne ciasto