Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony czysty to jedno z podstawowych dań na wigilijnym stole, zwłaszcza w Polsce południowej, gdzie podaje się go z fasolą lub uszkami z farszem grzybowym. Barszcz czerwony –...

Czytaj więcej
Barszcz czerwony
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Barszcz czerwony czysty to jedno z podstawowych dań na wigilijnym stole, zwłaszcza w Polsce południowej, gdzie podaje się go z fasolą lub uszkami z farszem grzybowym.

Barszcz czerwony – właściwości

Barszcz czerwony na zakwasie jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Pierwsze wzmianki o zupie przygotowywanej z buraków pochodzą z XVI wieku i dotyczą jego prozdrowotnych właściwości jako medykamentu na gorączkę i remedium na dolegliwości związane z nadmiernym spożyciem napojów alkoholowych. Buraki są bogate w składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, żelazo, potas, a zakwas buraczany to naturalny probiotyk, bogaty w witaminę C, B oraz kwas foliowy. To naturalny medykament obniżający cholesterol, regulujący ciśnienie krwi i poprawiający przyswajalność żelaza. Buraczany zakwas wzmacnia system immunologiczny oraz poprawia stan flory bakteryjnej jelit.

Barszcz czerwony na zakwasie

Tradycyjny barszcz czerwony przygotowuje się na zakwasie zrobionym z buraków czerwonych, czosnku, przypraw i wody. Aby przygotować w domu zakwas do barszczu potrzeba od 3 do 7 dni. Zakwas można przygotować już kilka tygodni wcześniej i przechowywać w lodówce.

W wielu regionach Polski domowy barszcz czerwony na Wigilię przygotowuje się na wywarze z grzybów i warzyw, do którego dodaje się buraczany zakwas. Wigilijnego barszczu nie zabielamy – podawany jest jako czysta zupa, a grzyby z wywaru używane są do przygotowania farszu do pierożków. Tradycyjny barszcz wigilijny przyprawia się jedynie solą i cukrem, bez użycia pieprzu.

Zakwas można wykorzystać nie tylko do przygotowywania barszczu, ale także do koktajli, napojów lub zakwaszania potraw. Wypróbuj nasze przepisy na domowy barszcz czerwony na zakwasie.