Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealny na przyjęcia w upalny dzień. Zdrowy i lekki - choć nie wygląda. Cudownie malinowy, swoim smakiem niejednemu zawróci w głowie.

Składniki

300 g bezglutenowe ciasta maślane
100 g kandyzowana skórka pomarańczowa
7 łyżka olej kokosowy
1,2 kg ugotowana cieciorka
800 g mrożone maliny
40 g żelatyna
13 łyżka cukier
300 ml mleko sojowe

Opis wykonania

Ciastka zemleć w malakserze lub ubić pałką ręcznie na miał. Dodać olej kokosowy, dokładnie wymieszać. Dodać skórkę, wymieszać i wyłożyć masą spód tortownicy, zahaczając także o brzegi. Dokładnie docisnąć palcami do spodu i wstawić do lodówki na ok. pół godziny.

Ugotowaną cieciorkę wymieszać z malinami i zemleć dokładnie, aż połączą się w jednolitą masę. Dodać cukier i mleko. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać i lekko przestudzić. Dodać do masy, lejąc bardzo cienkim strumieniem i w międzyczasie energicznie miksować.

Masę przelać na schłodzony spód, wygładzić i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Po wyjęciu odczekać kilka minut, aż tort ociepli się na tyle, by odkroić jego brzegi z formy. Podawać udekorowany malinami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych