Malinowy mrożony tort z cieciorki
4 porcje
Średnie
Składniki
Malinowy mrożony tort z cieciorki
Malinowy mrożony tort z cieciorki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciastka zemleć w malakserze lub ubić pałką ręcznie na miał. Dodać olej kokosowy, dokładnie wymieszać. Dodać skórkę, wymieszać i wyłożyć masą spód tortownicy, zahaczając także o brzegi. Dokładnie docisnąć palcami do spodu i wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Ugotowaną cieciorkę wymieszać z malinami i zemleć dokładnie, aż połączą się w jednolitą masę. Dodać cukier i mleko. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać i lekko przestudzić. Dodać do masy, lejąc bardzo cienkim strumieniem i w międzyczasie energicznie miksować.
Masę przelać na schłodzony spód, wygładzić i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Po wyjęciu odczekać kilka minut, aż tort ociepli się na tyle, by odkroić jego brzegi z formy. Podawać udekorowany malinami.
Komentarze