Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i jajkiem

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i jajkiem
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Zabielany barszcz czerwony to doskonałe połączenie tradycji i delikatności. Łagodny, kremowy smak śmietany przełamany intensywnym smakiem buraków doskonale komponuje się z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie sycący.

Składniki

1,5 l - bulionu warzywnego lub mięsnego
3 szt. - buraków
2 szt. - marchewek
1 korzeń - pietruszki
1/3 szt. - selera
1 szt. - pora
2 ząbki - czosnku lekko rozgniecione
3 szt. - liści laurowych
5 ziaren - ziela angielskiego
- sól do smaku
1 łyżka - soku z cytryny
4 łyżki - śmietany 18%
4 szt. - jajek
8 szt. - ziemniaków

Opis wykonania

Krok 1

Bulion zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ząbkami czosnku.

Krok 2

Do gotującego się bulionu dodaj: starte na dużych oczkach buraki, sok z cytryny oraz pokrojone w mniejsze kawałki marchew, pietruszkę i seler. Pora przekrój na 2 części i dodaj w całości do bulionu. Gotuj na średnim ogniu. Po ok. 15 minutach dopraw śmietaną, solą i pieprzem. Gotową zupę zmiksuj rączką blenderową.

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo lub pół-miękko. Ziemniaki ugotuj  na miękko, odcedź, utłucz na masę. Zupę nakładaj do misek, podawaj z tłuczonymi ziemniakami i jajkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych