Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i jajkiem

8 porcji
45 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i jajkiem
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i jajkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Bulion zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ząbkami czosnku.

Do gotującego się bulionu dodaj: starte na dużych oczkach buraki, sok z cytryny oraz pokrojone w mniejsze kawałki marchew, pietruszkę i seler. Pora przekrój na 2 części i dodaj w całości do bulionu. Gotuj na średnim ogniu. Po ok. 15 minutach dopraw śmietaną, solą i pieprzem. Gotową zupę zmiksuj rączką blenderową.

Jajka ugotuj na twardo lub pół-miękko. Ziemniaki ugotuj na miękko, odcedź, utłucz na masę. Zupę nakładaj do misek, podawaj z tłuczonymi ziemniakami i jajkiem.
Komentarze