Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i jajkiem

8 porcje
45 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Zabielany barszcz czerwony to doskonałe połączenie tradycji i delikatności. Łagodny, kremowy smak śmietany przełamany intensywnym smakiem buraków doskonale komponuje się z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie sycący.
Składniki
1,5 l - bulionu warzywnego lub mięsnego
3 szt. - buraków
2 szt. - marchewek
1 korzeń - pietruszki
1/3 szt. - selera
1 szt. - pora
2 ząbki - czosnku lekko rozgniecione
3 szt. - liści laurowych
5 ziaren - ziela angielskiego
- sól do smaku
1 łyżka - soku z cytryny
4 łyżki - śmietany 18%
4 szt. - jajek
8 szt. - ziemniaków
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
187.9 kcal
Tłuszcz
7.2 g
Węglowodany
23 g
Błonnik
8.5 g
Białko
5 g
Sól
0.9 g
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i jajkiem
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i jajkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Bulion zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ząbkami czosnku.

Do gotującego się bulionu dodaj: starte na dużych oczkach buraki, sok z cytryny oraz pokrojone w mniejsze kawałki marchew, pietruszkę i seler. Pora przekrój na 2 części i dodaj w całości do bulionu. Gotuj na średnim ogniu. Po ok. 15 minutach dopraw śmietaną, solą i pieprzem. Gotową zupę zmiksuj rączką blenderową.

Jajka ugotuj na twardo lub pół-miękko. Ziemniaki ugotuj na miękko, odcedź, utłucz na masę. Zupę nakładaj do misek, podawaj z tłuczonymi ziemniakami i jajkiem.
Komentarze