Barszczyk na zakwasie zawsze na czasie!
4 porcje
45 min
Średnie
Zupy, zupy....na śniadanie.
Kolorowe, pyszne i zdrowe
zupy całodobowe.
Barszczyki, krupniki i te jarzynowe.
Uzdrawiające Fit Zupy coraz to nowe
Składniki
2 szt. Buraki kiszone
1/2 l Zakwas z buraków
1 szt. Marchewka
1 szt. Pietruszka
1/2 szt. Seler
1/2 szt. Por
1 łyżeczka Majeranek
1 łyżeczka Lubczyk
1 szczypta Sół
1 szczypta Pieprz
1 łyżka Seler naciowy liście
1/2 kg Pierogi
200 ml Śmietana 18%
Barszczyk na zakwasie zawsze na czasie!
Barszczyk na zakwasie zawsze na czasie!
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Potrzebujemy litr bulionu warzywnego /ja preferuje tylko naturalny ugotowany z wczesniej wymienionych warzyw/
W rosole gotujemy przez 40 min. ukiszone wczesniej buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem.
Na sam koniec dolewamy pół litra zakwasu z buraków, I doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy, gdyż zakwas straci nam swój piękny kolor.
Zabielamy śmietaną, wczesniej ją hartując.
Ja dodaje pierogi z kapustą i grzybami, moje ulubione i posypuje liśćmi z selera naciowego. Ten smak i te kolory
Ale czasem zamiast nich podaje barszczyk z czerwoną fasolką lub z makaronem albo ziemniakami.
Smaczności ;)
Komentarze