Batoniki Musli
4 porcje
Średnie
Idealna przekąska do pracy, na wycieczkę lub na małą przerwę od codziennych zajęć.
Składniki
1 garść orzechy włoskie
1 garść orzechy laskowe
1 garść migdały
100 g płatki owsiane
100 g otręby pszenne
1 garść pestki dyni
1 garść rodzynki
100 g pestki słonecznika
1 garść sezam
1/2 szklanka miód
Batoniki Musli
Batoniki Musli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Najpierw trzeba na patelni uprażyć otręby, płatki owsiane, nasiona dyni, słonecznika oraz ziarna sezamu (około 10 minut). Później posiekać orzechy, migdały i rodzynki jeśli są duże. Następnie miód rozpuścić w mleku z puszki lekko podgrzewając. Wszystkie produkty sypkie wsypać do miski, wymieszać, dodać mleko z miodem i jeszcze raz dokładnie wymieszać na gęstą masę. Blachę do pieczenia 20 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę do blaszki. Piec przez 20 minut w 160 stopniach do uzyskania złotego koloru. Pozostawić do wystygnięcia i gdy lekko przestygną przyciąć do wymaganych wymiarów. Pysznego, zdrowego i smacznego.
Komentarze