Benedykt w Holandii
2 porcje
30 min
Średnie
Jajka po benedyktyńsku
Składniki
4 szt. Jajka
2 szt. Żółtka
2 l Woda
4 łyżka Ocet
0.1 kg Masło
1 łyżeczka Sok z cytryny
1 szczypta Sól
8 szt. Boczek wedzony plastry
4 szt. Bułka paryska - kromki
Benedykt w Holandii
Benedykt w Holandii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masło rozpuścić w małym rondelku. Do miski włożyć 2 żółtka, sok z cytryny i szczyptę soli. Wymieszać rózgą. Mieszając powoli małym strumieniem dolewać gorące masło. Jak sos zgęstnieje odstawić na bok. Jak nie to postawić na parę wodną i mieszając poczekać aż zgęstnieje. Zagotować wodę z octem. Do gotującej się wody wlać po kolei z talerzyka po jednym jajku. Gotować ok 3 min i zachartować w zimnej wodzie. Boczek usmażyć na patelni i bułkę podpiec w piekarniku aż będzie chrupka. Nakładamy w kolejności - bułka, boczek, jajko, sos.
Komentarze