Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jajka po benedyktyńsku

Składniki

4 szt. Jajka
2 szt. Żółtka
2 l Woda
4 łyżka Ocet
0.1 kg Masło
1 łyżeczka Sok z cytryny
1 szczypta Sól
8 szt. Boczek wedzony plastry
4 szt. Bułka paryska - kromki

Opis wykonania

Masło rozpuścić w małym rondelku. Do miski włożyć 2 żółtka, sok z cytryny i szczyptę soli. Wymieszać rózgą. Mieszając powoli małym strumieniem dolewać gorące masło. Jak sos zgęstnieje odstawić na bok. Jak nie to postawić na parę wodną i mieszając poczekać aż zgęstnieje. Zagotować wodę z octem. Do gotującej się wody wlać po kolei z talerzyka po jednym jajku. Gotować ok 3 min i zachartować w zimnej wodzie. Boczek usmażyć na patelni i bułkę podpiec w piekarniku aż będzie chrupka. Nakładamy w kolejności - bułka, boczek, jajko, sos.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy