Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Racuchy na maślance z płatkami owsianymi i mleczkiem kokosowym.

Racuchy na maślance z płatkami owsianymi i mleczkiem kokosowym.
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
"Maślankowce" robić mnie babcia nauczyła,ale gdy podrosłam troszkę przepis ulepszyłam, mleczko kokosowe i płatki owsiane dają doznania niezapomniane.

Składniki

1 szt. jajko
500 ml maślanka
2 łyżka cukier
1 łyżeczka sól
2 szklanka mąka przenna
3 łyżka płatki owsiane
100 ml mleczko kokosowe
1 szt. jabłko
150 ml woda gazowana
kilka szt. owoce

Opis wykonania

Umyć jabłko, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce i drobnych oczkach.Do dużej miski wsypać płatki owsiane, wlać letnie mleczko kokosowe i czekać aż płatki lekko napęcznieją. Następnie wbić jajo, wlać maślankę (zostawić kilka łyżek do udekorowania) dodać sól, cukier i dokładnie wymieszać tak aby napowietrzać masę maślankową na koniec mieszania wlać wodę gazowaną. Gdy składniki się połączą dodać starte jabłko i mąkę. (Jeżeli będzie to konieczne użyć nieco więcej mąki z racji na rodzaj używanego jabłka - jeżeli będzie bardzo soczyste dodać ok 2 łyżki węcej mąki) Masa ma być gęsta, ale nie zbita. Odstawić na kilka minut. W tym czasie na patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Maślankowce smażyć z oby stron po ok 3 minuty na złoty kolor. Racuchy maślankowe podawać z pozostałą zimną maślanką i owocami - najlepiej kwaśnymi. Smacznego :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Mój ulubiony pomysł na śniadanie
Radosław
Serdecznie polecam przepis