

"Maślankowce" robić mnie babcia nauczyła,ale gdy podrosłam troszkę przepis ulepszyłam, mleczko kokosowe i płatki owsiane dają doznania niezapomniane.
Umyć jabłko, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce i drobnych oczkach.Do dużej miski wsypać płatki owsiane, wlać letnie mleczko kokosowe i czekać aż płatki lekko napęcznieją. Następnie wbić jajo, wlać maślankę (zostawić kilka łyżek do udekorowania) dodać sól, cukier i dokładnie wymieszać tak aby napowietrzać masę maślankową na koniec mieszania wlać wodę gazowaną. Gdy składniki się połączą dodać starte jabłko i mąkę. (Jeżeli będzie to konieczne użyć nieco więcej mąki z racji na rodzaj używanego jabłka - jeżeli będzie bardzo soczyste dodać ok 2 łyżki węcej mąki) Masa ma być gęsta, ale nie zbita. Odstawić na kilka minut. W tym czasie na patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Maślankowce smażyć z oby stron po ok 3 minuty na złoty kolor. Racuchy maślankowe podawać z pozostałą zimną maślanką i owocami - najlepiej kwaśnymi. Smacznego :)