Beza z musem owocowym
4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Przygotowanie bezy to prawdziwa kulinarna sztuka! Jeśli lubisz ciasta z galaretką, ta beza z pewnością Cię zachwyci! Sprawdź sposób Szymona Czerwieńskiego.
Składniki
5 szt. Jajka
250 g Drobny cukier do wypieków
1 łyżeczka Mąka ziemniaczana
1 łyżka Ocet
1000 ml Śmietana 36%
500 g Serek mascarpone
1 szczypta Wanilia
2 szt. Galaretka truskawkowa
10 szt. Owoce do dekoracji
Beza z musem owocowym
Beza z musem owocowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Białka ubij na sztywno, następnie powoli dodaj do nich cukier i łyżkę octu oraz dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej.
- Pianę z białek przełóż do rękawa cukierniczego.
- Na przygotowany wcześniej papier do pieczenia wyciśnij z rękawa dwa równej wielkości placki.
- Placki ostrożnie włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 110 st. C przez około 1,5 godziny.
- Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do niej łyżkę cukru.
- Do śmietany dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia obu składników.
- Galaratki przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Owoceumyj, połowę wrzuć do blendera i zblenduj je na mus.
- Do zblendowanych owoców dodaj owoce w całości i delikatnie wymieszaj z galaretką.
- Przy pomocy rękawa cukierniczego, na wysuszoną i zimną bezę wyłóż masę śmietanową.
- Na masę śmietanową wyłóż mus owocowy, następnie przykryj od góry drugą bezą.
Smacznego!
Komentarze