Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przygotowanie bezy to prawdziwa kulinarna sztuka! Jeśli lubisz ciasta z galaretką, ta beza z pewnością Cię zachwyci! Sprawdź sposób Szymona Czerwieńskiego.

Składniki

5 szt. Jajka
250 g Drobny cukier do wypieków
1 łyżeczka Mąka ziemniaczana
1 łyżka Ocet
1000 ml Śmietana 36%
500 g Serek mascarpone
1 szczypta Wanilia
2 szt. Galaretka truskawkowa
10 szt. Owoce do dekoracji

Opis wykonania

  1. Białka ubij na sztywno, następnie powoli dodaj do nich cukier i łyżkę octu oraz dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej.
  2. Pianę z białek przełóż do rękawa cukierniczego.
  3. Na przygotowany wcześniej papier do pieczenia wyciśnij z rękawa dwa równej wielkości placki.
  4. Placki ostrożnie włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 110 st. C przez około 1,5 godziny.
  5. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do niej łyżkę cukru. Beza z musem owocowym - zdjęcie 1
  6. Do śmietany dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia obu składników.
  7. Galaratki przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  8. Owoceumyj, połowę wrzuć do blendera i zblenduj je na mus.
  9. Do zblendowanych owoców dodaj owoce w całości i delikatnie wymieszaj z galaretką.
  10. Przy pomocy rękawa cukierniczego, na wysuszoną i zimną bezę wyłóż masę śmietanową.
  11. Na masę śmietanową wyłóż mus owocowy, następnie przykryj od góry drugą bezą.

Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Beza wychodzi doskonała ❤️galaretkę zamieniłam własnoręcznie robionym musem truskawkowym👍
Iza
Krucha i doskonała. Dodatkowo z domową frużeliną z wiśni.
Maria Izabela
Po prostu przepyszna, warto zrobić
Ki_dzieek2
Przepis sprawdza się również w przypadku mniejszych bez. Chrupiąca skórka i puszysty środek- poezja smaku!
Iwona Majewska
Ekstra mega przepis
MBrozek
Pychotka, dla mnie idealna ze świeżymi owocami
Aleksandra J
Pyszna 😊 wszystkim smakowała 😊