Przygotowanie bezy to prawdziwa kulinarna sztuka! Jeśli lubisz ciasta z galaretką, ta beza z pewnością Cię zachwyci! Sprawdź sposób Szymona Czerwieńskiego.
Białka ubij na sztywno, następnie powoli dodaj do nich cukier i łyżkę octu oraz dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Pianę z białek przełóż do rękawa cukierniczego.
Na przygotowany wcześniej papier do pieczenia wyciśnij z rękawa dwa równej wielkości placki.
Placki ostrożnie włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 110 st. C przez około 1,5 godziny.
Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do niej łyżkę cukru.
Do śmietany dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia obu składników.
Galaratki przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Owoceumyj, połowę wrzuć do blendera i zblenduj je na mus.
Do zblendowanych owoców dodaj owoce w całości i delikatnie wymieszaj z galaretką.
Przy pomocy rękawa cukierniczego, na wysuszoną i zimną bezę wyłóż masę śmietanową.
Na masę śmietanową wyłóż mus owocowy, następnie przykryj od góry drugą bezą.