Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:

Składniki

300 g maku
200 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
500 g gruszek
3 łyżki mąki ryżowej
7 jajek
140 g masła
Laska wanilii
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g skórki pomarańczowej do posypania
200 g orzechów włoskich

Lukier:
1 białko
4 łyżki cukru pudru

Opis wykonania

Wanilię przeciąć i wydrążyć.

Jajka wybić i oddzielić od żółtek.

Mak przesiać przez sito, zalać wrzącym mlekiem i odstawić na 1 godzinę.

Odcedzić i zmielić na drobnym sicie 3-krotnie. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce, odcisnąć dokładnie sok.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.

Delikatnie mieszając dodawać stopniowo, wanilię, mąkę ziemniaczaną (zmieszaną z sodą), gruszki oraz mak.

Ubić białka na sztywno i delikatnie dodawać do masy makowej.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch

Bosh Logo
Bosh

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku 60 minut w temp. 175 C.

Polać lukrem oraz posypać orzechami i skórką pomarańczową.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych