Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Bezglutenowy makowiec

Bezglutenowy makowiec
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Makowiec bez glutenu, pełen smaku i świątecznego aromatu – to idealna propozycja dla wszystkich, którzy nie chcą rezygnować z tradycyjnych wypieków, będąc na diecie bezglutenowej. Wilgotne, aromatyczne ciasto z makiem udowadnia, że bezglutenowo nie znaczy mniej pysznie – wręcz przeciwnie!

Składniki

300 g - maku
200 g - cukru pudru
4 łyżki - mąki ziemniaczanej
500 g - gruszek
3 łyżki - mąki ryżowej
7 szt. - jajek
140 g - masła
1 laska - wanilii
1,5 łyżeczki - sody oczyszczonej
100 g - skórki pomarańczowej do posypania
200 g - orzechów włoskich
Lukier:
1 szt. - białka
4 łyżek - cukru pudru

Opis wykonania

Krok 1

Wanilię przeciąć i wydrążyć.

Jajka wybić i oddzielić od żółtek.

Mak przesiać przez sito, zalać wrzącym mlekiem i odstawić na 1 godzinę.

Krok 2

Odcedzić i zmielić na drobnym sicie 3-krotnie. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce, odcisnąć dokładnie sok.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.

Delikatnie mieszając dodawać stopniowo, wanilię, mąkę ziemniaczaną (zmieszaną z sodą), gruszki oraz mak.

Ubić białka na sztywno i delikatnie dodawać do masy makowej.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku 60 minut w temp. 175 C.

Polać lukrem oraz posypać orzechami i skórką pomarańczową.

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
edzia
Wspaniały makowiec dla osób na specjalnej diecie. Pięknie pachnie i wygląda a w smaku delikatny i wilgotny.
Toporkiewicz
Zrobiłam w formie drożdżówek i są pycha!
Lalaxo
Coś dla mojego mamy 😊
Rene
Wspaniały! Zniknął w mgnieniu oka!
Aleksandra J
W formie drożdżówek też pysznie 🤤