Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bezglutenowy makowiec

Opis wykonania

Bezglutenowy makowiec - krok 1

Wanilię przeciąć i wydrążyć.

Jajka wybić i oddzielić od żółtek.

Mak przesiać przez sito, zalać wrzącym mlekiem i odstawić na 1 godzinę.

Bezglutenowy makowiec - krok 2

Odcedzić i zmielić na drobnym sicie 3-krotnie. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce, odcisnąć dokładnie sok.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.

Delikatnie mieszając dodawać stopniowo, wanilię, mąkę ziemniaczaną (zmieszaną z sodą), gruszki oraz mak.

Ubić białka na sztywno i delikatnie dodawać do masy makowej.

Bezglutenowy makowiec - krok 3

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku 60 minut w temp. 175 C.

Polać lukrem oraz posypać orzechami i skórką pomarańczową.

Bosch do kuchni