Bezglutenowy makowiec
![Bezglutenowy makowiec](https://akademiasmaku.pl/storage/7945/conversions/bezglutenowy-makowiec-5132-single.webp)
4 porcje
180 min
Średnie
Składniki
Bezglutenowy makowiec
Bezglutenowy makowiec
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10358/conversions/SEd2X8GfOitCbZ-thumb.webp)
Wanilię przeciąć i wydrążyć.
Jajka wybić i oddzielić od żółtek.
Mak przesiać przez sito, zalać wrzącym mlekiem i odstawić na 1 godzinę.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10359/conversions/so2mMTf0rdxQP5-thumb.webp)
Odcedzić i zmielić na drobnym sicie 3-krotnie. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce, odcisnąć dokładnie sok.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Delikatnie mieszając dodawać stopniowo, wanilię, mąkę ziemniaczaną (zmieszaną z sodą), gruszki oraz mak.
Ubić białka na sztywno i delikatnie dodawać do masy makowej.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10360/conversions/9YZcWe1CMB05Wq-thumb.webp)
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku 60 minut w temp. 175 C.
Polać lukrem oraz posypać orzechami i skórką pomarańczową.
Komentarze