Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Boczek pieczony

Opis wykonania

Boczek pieczony może być doskonałym daniem obiadowym. Z kolei pokrojony w cieniutkie plasterki, podawany na zimno będzie pyszną domową wędliną do kanapek. Upieczony z dodatkiem ziół, czosnku i miodu jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku.

Boczek pieczony - krok 1

Boczek opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

Boczek pieczony - krok 2

Boczek natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, miodem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.

Boczek pieczony - krok 3

Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 1,5 godziny.

Boczek pieczony - krok 4

W trakcie pieczenia podlewaj piwem i odwracaj, aby boczek upiekł się równomiernie