Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

100 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Boczek pieczony może być doskonałym daniem obiadowym. Z kolei pokrojony w cieniutkie plasterki, podawany na zimno będzie pyszną domową wędliną do kanapek. Upieczony z dodatkiem ziół, czosnku i miodu jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku.

Składniki

1 kg boczku bez skóry
4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
¼ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
2 łyżki miodu
1 szklanka piwa porter

Opis wykonania

Boczek opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

Boczek natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, miodem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.

Porada

Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.

Bosh Logo
Bosh

Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 godziny.

W trakcie pieczenia podlewaj piwem i odwracaj, aby boczek upiekł się równomiernie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Boski boczek, idealny na świąteczną ucztę. Chrzan, ćwikła, grzybki:)