Boczek
Boczek to część półtuszy wieprzowej, dostępna w sprzedaży w kawałku lub pokrojonych cieniutko plastrach. Co zrobić z boczku? Charakterystyczny smak wędzonki, które dają plastry bekonu, wzbogaci jajecznicę, jajka sadzone,...
Czytaj więcej
Boczek to część półtuszy wieprzowej, dostępna w sprzedaży w kawałku lub pokrojonych cieniutko plastrach. Co zrobić z boczku? Charakterystyczny smak wędzonki, które dają plastry bekonu, wzbogaci jajecznicę, jajka sadzone, a także dania grillowe. Przepisy z boczkiem to także potrawy, w których bazą jest chude mięso, a dodatek boczku podkreśla smak i aromat – np. zrazy wołowe czy mięso drobiowe owijane cienkimi plastrami boczku przed grillowaniem. Najlepsze dania z boczkiem to popularny włoski makaron z sosem carbonara, jajka po benedyktyńsku czy angielskie śniadanie.
Polskie dania z boczkiem
Także w tradycyjnej kuchni polskiej obecne są smakowite dania z boczkiem, przepisy na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty, bigos, żurek czy grochówka na wędzonym boczku. Tradycyjny przysmak – pierogi często serwowane są w polskich domach z dodatkiem zeszklonej cebulki i skwarków z boczku. W wielu regionach kraju nieodłączną pozycją na świątecznym stole jest pieczony boczek z dodatkiem majeranku i czosnku lub przygotowywany w piwie.
Charakterystyczny smak wędzonego boczku wzbogaci delikatne i kremowe zupy-krem, jako dodatek w postaci czipsów. Przygotujesz je podsmażając na patelni cieniutkie plastry boczku aż do uzyskania chrupiących pasków. Czipsy z boczku nadadzą także nowoczesnego smaku tradycyjnym zupom – żurkowi i zmiksowanej na krem grochówce.