Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Boczek

Boczek

Boczek to część półtuszy wieprzowej, dostępna w sprzedaży w kawałku lub pokrojonych cieniutko plastrach. Co zrobić z boczku? Charakterystyczny smak wędzonki, które dają plastry bekonu, wzbogaci jajecznicę, jajka sadzone,...

Czytaj więcej
Boczek
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Boczek to część półtuszy wieprzowej, dostępna w sprzedaży w kawałku lub pokrojonych cieniutko plastrach. Co zrobić z boczku? Charakterystyczny smak wędzonki, które dają plastry bekonu, wzbogaci jajecznicę, jajka sadzone, a także dania grillowe. Przepisy z boczkiem to także potrawy, w których bazą jest chude mięso, a dodatek boczku podkreśla smak i aromat – np. zrazy wołowe czy mięso drobiowe owijane cienkimi plastrami boczku przed grillowaniem. Najlepsze dania z boczkiem to popularny włoski makaron z sosem carbonara, jajka po benedyktyńsku czy angielskie śniadanie.

Polskie dania z boczkiem

Także w tradycyjnej kuchni polskiej obecne są smakowite dania z boczkiem, przepisy na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty, bigos, żurek czy grochówka na wędzonym boczku. Tradycyjny przysmak – pierogi często serwowane są w polskich domach z dodatkiem zeszklonej cebulki i skwarków z boczku. W wielu regionach kraju nieodłączną pozycją na świątecznym stole jest pieczony boczek z dodatkiem majeranku i czosnku lub przygotowywany w piwie.

Charakterystyczny smak wędzonego boczku wzbogaci delikatne i kremowe zupy-krem, jako dodatek w postaci czipsów. Przygotujesz je podsmażając na patelni cieniutkie plastry boczku aż do uzyskania chrupiących pasków. Czipsy z boczku nadadzą także nowoczesnego smaku tradycyjnym zupom – żurkowi i zmiksowanej na krem grochówce.