


Bułeczki z białej kapusty z masełkiem, jogurtem typu greckim, i kurkami.
Bułeczki składniki: - 2 liście białej kapusty, - 1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej, - 1 jajko, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, - około 5szt. pieczarek, - sól, - pieprz, - mąką żytnia pełnoziarnista typ 2000 - około 3,5 szklanki :) Dawałam na oko aż ciasto nadawało się do uformowania kuleczek, nie lepiło się. Wszystkie składniki mielimy, mieszamy i formujemy kuleczki. Składniki wystarczyły na 13 bułeczek. Zapiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po przestygnięciu bułeczek posmarowałam masełkiem, nałożyłam łyżeczkę jogurtu typu greckiego. Podsmażyłam na masełku kurki, nałożyłam je na bułeczki i posypałam szczypiorkiem