Bułeczki z kapusty z kurkami
3 porcje
35 min
Średnie
Bułeczki z białej kapusty z masełkiem, jogurtem typu greckim, i kurkami.
Składniki
2 szt. liście białek kapusty
1 szklanka soczewica zielona
1 szt. jajko
2 łyżeczka proszek do pieczenia
0,5 łyżeczka soda oczyszczona
5 szt. pieczarki
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
3,5 szklanka mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000
200 g kurki
200 ml jogurt typu greckiego
0,5 szt. masło kostka
Bułeczki z kapusty z kurkami
Bułeczki z kapusty z kurkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bułeczki składniki:
- 2 liście białej kapusty,
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- około 5szt. pieczarek,
- sól,
- pieprz,
- mąką żytnia pełnoziarnista typ 2000 - około 3,5 szklanki :) Dawałam na oko aż ciasto nadawało się do uformowania kuleczek, nie lepiło się.
Wszystkie składniki mielimy, mieszamy i formujemy kuleczki. Składniki wystarczyły na 13 bułeczek. Zapiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po przestygnięciu bułeczek posmarowałam masełkiem, nałożyłam łyżeczkę jogurtu typu greckiego. Podsmażyłam na masełku kurki, nałożyłam je na bułeczki i posypałam szczypiorkiem
Komentarze