Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszna alternatywa dla klasycznej carbonary. Wersja wegetarianska z baklazanem i kremowym sosem jajecznym. Palce lizac

Składniki

200 g makaron (najlepiej dlugi, spaghetti, linguine)
1 szt. baklazan
2 szt. jajka
1 garść parmezan
1 łyżka sol

Opis wykonania

Baklazan pokroic w kostke umiescici w misce posypac lyzka soli zostawic na 20 minut (sol spowoduje, ze baklazan pusci wode i nie bedzie gorzki). Jajka wbic do miseczki, dodac garsc startego parmezanu i szczypte pieprzu, wymieszac (ma powstac bardzo gesty sos). Po uplywie 20 minut baklazana dobrze oplukac pod biezaca woda, odcisnac z nadmiaru wody i podsmazyc na patelni z dodatkiem tluszczu az do zrumienienia. Makaron ugotowac. Ugotowany makaron dodac do usmazonego baklazana, dodac jajka wymieszane z parmezanem i na bardzo malym ogniu ciagle mieszajac polaczyc wszystko(ok 30 sekund do minuty). Uwaga nie dopuscic do sciecia sie jajek. Sos ma byc kremowy. Podawac od razu
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Świetny pomysł zastąpić mięso baklazanem 😊wizualnie wygląda jak oryginał, smakowo też jest boska😁