Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszna alternatywa dla klasycznej carbonary. Wersja wegetarianska z baklazanem i kremowym sosem jajecznym. Palce lizac

Składniki

200 g makaron (najlepiej dlugi, spaghetti, linguine)
1 szt. baklazan
2 szt. jajka
1 garść parmezan
1 łyżka sol

Opis wykonania

Baklazan pokroic w kostke umiescici w misce posypac lyzka soli zostawic na 20 minut (sol spowoduje, ze baklazan pusci wode i nie bedzie gorzki). Jajka wbic do miseczki, dodac garsc startego parmezanu i szczypte pieprzu, wymieszac (ma powstac bardzo gesty sos). Po uplywie 20 minut baklazana dobrze oplukac pod biezaca woda, odcisnac z nadmiaru wody i podsmazyc na patelni z dodatkiem tluszczu az do zrumienienia. Makaron ugotowac. Ugotowany makaron dodac do usmazonego baklazana, dodac jajka wymieszane z parmezanem i na bardzo malym ogniu ciagle mieszajac polaczyc wszystko(ok 30 sekund do minuty). Uwaga nie dopuscic do sciecia sie jajek. Sos ma byc kremowy. Podawac od razu

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Świetny pomysł zastąpić mięso baklazanem 😊wizualnie wygląda jak oryginał, smakowo też jest boska😁