Carbonara z baklazanem
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Przepyszna alternatywa dla klasycznej carbonary. Wersja wegetarianska z baklazanem i kremowym sosem jajecznym. Palce lizac
Składniki
200 g makaron (najlepiej dlugi, spaghetti, linguine)
1 szt. baklazan
2 szt. jajka
1 garść parmezan
1 łyżka sol
Carbonara z baklazanem
Carbonara z baklazanem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Baklazan pokroic w kostke umiescici w misce posypac lyzka soli zostawic na 20 minut (sol spowoduje, ze baklazan pusci wode i nie bedzie gorzki). Jajka wbic do miseczki, dodac garsc startego parmezanu i szczypte pieprzu, wymieszac (ma powstac bardzo gesty sos). Po uplywie 20 minut baklazana dobrze oplukac pod biezaca woda, odcisnac z nadmiaru wody i podsmazyc na patelni z dodatkiem tluszczu az do zrumienienia. Makaron ugotowac. Ugotowany makaron dodac do usmazonego baklazana, dodac jajka wymieszane z parmezanem i na bardzo malym ogniu ciagle mieszajac polaczyc wszystko(ok 30 sekund do minuty). Uwaga nie dopuscic do sciecia sie jajek. Sos ma byc kremowy. Podawac od razu
Komentarze