Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Chaczapuri – klasyczne danie kuchni gruzińskiej

Chaczapuri – klasyczne danie kuchni gruzińskiej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Choć jako Polacy możemy poszczycić się pyszną kuchnią, to wielu z nas uwielbia próbować smaków z różnych stron świata. Za jedną ze smaczniejszych i bardziej aromatycznych uznawana jest kuchnia gruzińska, której jednym z najważniejszych dań jest chaczapuri. Dowiedz się, jak przygotować je we własnej kuchni i zaskocz gości nietuzinkowym daniem!

Składniki

500 g mąki tortowej
120 ml wody
250 ml mleka
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
6 szt. jajek
200 g sera feta
200 g mozzarelli
200 g tartego sera ementaler
50 ml oliwy z oliwek
50 ml masła

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1248.3 kcal
Tłuszcz
67.6 g
Węglowodany
99 g
Błonnik
61.2 g
Białko
3.4 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski. Drożdże kruszymy w drugiej misce, dodajemy ciepłe mleko (ok. 100 ml) oraz cukier. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Przygotowany rozczyn wlewamy z resztą mleka do miski z mąką, delikatnie ugniatamy, dodając pozostałą część mleka i wodę. Dodajemy sól oraz oliwę z oliwek i zarabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie odstawało od miski. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Do kolejnej miski kruszymy ser feta, dodajemy startą mozzarellę, 1 łyżkę mąki i 50 ml mleka. Wszystko wyrabiamy i odkładamy do lodówki.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę, dzielimy na 6 części i wyrabiamy równe kulki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Wyrośnięte kulki ciasta rozwałkowujemy na owalne placki (grubość ok. 0,5 cm), posypujemy żółtym serem. Boki zwijamy w rulonik, a następnie sklejamy ciasto w formę łódki-kajaku z miejscem na farsz po środku. Do tak przygotowanej formy wkładamy masę serową z mozzarelli i fety.  

Całość pieczemy przez 12 minut w temp. 220°C. Otwieramy piekarnik i do każdego placka wbijamy po 1 jajku i dodajemy odrobinę masła. Zapiekamy jeszcze ok. 4–8 minut.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Podanie:

Gotowe chaczapuri najlepiej spożywać na ciepło, obsypane obficie szczypiorkiem, natką pietruszki lub kolendrą. Możesz także przygotować do niego ulubiony sos, np. czosnkowy czy klasyczny sos adżika na bazie papryczki chili.

Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy