Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

Ten popularny sos znajduje szerokie zastosowanie w kuchni na całym świecie. Najbardziej znany współcześnie wariant aioli (czosnkowy majonez) przypisuje się Francuzom, jednak sos na bazie czosnku wspominany był już...

Czytaj więcej
Sos czosnkowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Ten popularny sos znajduje szerokie zastosowanie w kuchni na całym świecie. Najbardziej znany współcześnie wariant aioli (czosnkowy majonez) przypisuje się Francuzom, jednak sos na bazie czosnku wspominany był już w I wieku n.e. przez słynnych historyków. To wtedy odkryto lecznicze właściwości tego warzywa. Z czasem, sos czosnkowy zyskał na popularności i szybko rozprzestrzenił się na całym świecie. Do dzisiaj serwowany jest jako wyśmienity dodatek do mięs i sałatek.

 

Do czego wykorzystać sos czosnkowy? 

 

Sos czosnkowy jest niezwykle uniwersalny i pasuje do wielu dań i składników. Z powodzeniem można go wykorzystać do dań wegetariańskich i mięsnych. Będzie doskonałym dodatkiem do przekąsek, takich jak paluszki grissini, mini pizze, krojone warzywa, wytrawne tartaletki i muffinki oraz paszteciki i zawijańce z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Sos czosnkowy sprawdzi się również jako dodatek do placów ziemniaczanych, zapiekanek, tortilli czy tostów. Dobrze będą komponowały się z nim także owoce morza. 

 

Jak zrobić sos czosnkowy? 

 

Przepis na domowy sos czosnkowy jest bardzo prosty. Niezwykle ważną kwestią są proporcje składników, by gotowy sos nie był zbyt ostry ani zbyt płynny. Jako baza do sosu czosnkowego najlepiej sprawdzi się gesty jogurt naturalny. Bardzo drobno posiekane lub przeciśniete przez praskę ząbki czosnku najlepiej dodawać pojedynczo i próbować sosu. Pozwoli to uniknąć przygotowania zbyt ostrego sosu. Podczas próbowania sosu należy mieć na uwadze, że finalnie będzie on ostrzejszy. Do sosu warto dodać również niewielką ilość majonezu, by wzbogacić jego smak. Z przypraw wystarczy odrobina soli, pieprz oraz świeży koperek. 

 

Propozycje na dania z sosem czosnkowym to:

 

  • Pieczone małże w sosie czosnkowym

  • Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

  • Kurczak pieczony w sosie czosnkowym

  • Szparagi grillowane z boczku z sosem czosnkowym