Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Dynia to nie tylko jedne z najbardziej zdrowych jesiennych warzyw. To też bardzo uniwersalne warzywo, a lista dań z dyni jest bardzo długa. Dziś zapraszam na chipsy!

Składniki

0,5 kg - dyni
1 ząbek - czosnku
1 łyżka - oliwy
- sól
opcjonalnie: 6 szt. - suszonych pomidorów
300-400 ml - oleju rzepakowego

Opis wykonania

Obierz i oczyść dynię. Obieraczką do warzyw zetnij dynię na płatki. Płatki dyni wymieszaj z czosnkiem (czosnku nie może być za dużo, ponieważ zdominuje smak dyni) i oliwą z oliwek lekko posól.

W rondelku rozgrzej olej, wrzucaj pojedyncze płatki dyni i smaż do zarumienienia, wyjmuj na papierowy ręcznik kuchenny do odsączenia tłuszczu.

Pomidory suszone pokrój w bardzo drobną kostkę.

Smażone płatki dyni wymieszaj z pokrojonymi suszonymi pomidorami. 

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajna alternatywa dla niezdrowych chipsów.