Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Dynia to nie tylko jedne z najbardziej zdrowych jesiennych warzyw. To też bardzo uniwersalne warzywo, a lista dań z dyni jest bardzo długa. Dziś zapraszam na chipsy!

Składniki

0,5 kg - dyni
1 ząbek - czosnku
1 łyżka - oliwy
- sól
opcjonalnie: 6 szt. - suszonych pomidorów
300-400 ml - oleju rzepakowego

Opis wykonania

Krok 1

Obierz i oczyść dynię. Obieraczką do warzyw zetnij dynię na płatki. Płatki dyni wymieszaj z czosnkiem (czosnku nie może być za dużo, ponieważ zdominuje smak dyni) i oliwą z oliwek lekko posól.

Krok 2

W rondelku rozgrzej olej, wrzucaj pojedyncze płatki dyni i smaż do zarumienienia, wyjmuj na papierowy ręcznik kuchenny do odsączenia tłuszczu.

Pomidory suszone pokrój w bardzo drobną kostkę.

Smażone płatki dyni wymieszaj z pokrojonymi suszonymi pomidorami. 

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajna alternatywa dla niezdrowych chipsów.
fiziowaaa
Nie pomyślałabym, że mogą być aż tak smaczne!
Lalaxo
Sezon w pełni. Trzeba korzystać;)