Chłodnik z botwinki z jajkiem

4 porcje
40 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Chłodnik z botwinki z jajkiem
Chłodnik z botwinki z jajkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Botwinkę myjemy, drobno siekamy i dajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i łyżeczkę soli, to gotujemy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jak botwinka będzie miękka, to zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek i odstawiamy. Jak chłodnik będzie zimny, wlewamy do miseczek, dodajemy pokrojone jajka i ogórek, po wierzchu możemy jeszcze posypać szczypiorkiem. Taki chłodnik podajemy z pieczywem, albo z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.
Komentarze