Chłodnik z botwinki z jajkiem
4 porcje
40 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Idealna zupka na upalne dni. Domowy zupy - na ciepło i na zimno - to zawsze dobre rozwiązanie!
Składniki
2 szt. pęczki botwinki
2 l woda
1 szt. pęczek koperku
1 szt. ogórek zielony
4 szt. jajka
1 szklanka śmietana 18 %
sól
pieprz
3 szt. ziele angielskie
2 szt. liście laurowe
Chłodnik z botwinki z jajkiem
Chłodnik z botwinki z jajkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Botwinkę myjemy, drobno siekamy i dajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i łyżeczkę soli, to gotujemy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jak botwinka będzie miękka, to zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek i odstawiamy. Jak chłodnik będzie zimny, wlewamy do miseczek, dodajemy pokrojone jajka i ogórek, po wierzchu możemy jeszcze posypać szczypiorkiem. Taki chłodnik podajemy z pieczywem, albo z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.
Komentarze