Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Chrupiące pieczone kawałki kalafiora z sosem jogurtowym

Chrupiące pieczone kawałki kalafiora z sosem jogurtowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Bezmięsne danie, które jest bardzo pożywne? Chrupiący kalafior z piekarnika! Wypróbuj nieoczywisty przepis, który przypadnie do gustu nawet przeciwnikom smaku kalafiora.

Składniki

1 szt. duży kalafior
marynata:
350 g jogurtu greckiego
2 łyżka sosu sriracha
2 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
1/2 łyżeczka kuminu
2 łyżeczka papryki chilli
1/2 łyżeczka soli
do posypania sezam
sos:
100 g jogurtu greckiego
1/2 szt. ogórka zielonego startego na grubych oczkach
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżeczka soku z cytryny
sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
258.8 kcal
Tłuszcz
16.4 g
Węglowodany
14.8 g
Błonnik
10.4 g
Białko
6 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Składniki na marynatę przełóż do miski, dobrze wymieszaj. Umytego i osuszonego kalafiora pokrój na różyczki, dodaj do marynaty, dobrze wymieszaj, przełóż do worka vaccum, przy użyciu końcówki blendera vaccum odessij powietrze, zostaw na marynowanie minimum 30 minut, może być nawet całą dobę.

Zamarynowanego kalafiora ułóż na papierze do pieczenia, posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z włączoną funkcją termoobieg 4D i ParaPlus (poziom 1) przez 40 minut do momentu, aż kawałki kalafiora będą złociste.

 

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!

Bosh Logo
Bosh

Sos:

W misce połącz ze sobą składniki sosu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Upieczone kawałki kalafiora podawaj razem z sosem.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Ciekawy, bardzo smaczny sposób na kalafiora.
Patrycja Lewandowska
Wyszło bardzo chrupiące i smaczne
Pafwvcio
Idealna przekąska do filmu :D !
Babeczka
Ale ostre -pali , bardzo dobry , sos balansuje smaki
Radosław
To danie jest po prostu idealne na każdą okazję