Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasteczka z ciasta francuskiego z marcepanem i morelami.

Składniki

plastry mrożonego ciasta francuskiego
nieco mąki
Nadzienie:
25 g mielonych migdałów
60 g masy marcepanowej
połówek moreli z puszki
białko
żółtko
nieco mleka
papier do pieczenia

Opis wykonania

Ciasto francuskie rozmrozić według przepisu na opakowaniu. Głęboką blachę do pieczenia krótko opłukać zimną wodą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kwadratowe plastry poukładać równomiernie na blasze. Prostokątne plastry podzielić na połówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na kwadraty wielkości ok. 12 x 12 cm. Każdy kwadrat posypać po przekątnej migdałami. Marcepan pokroić na cieniutkie plasterki. Poukładać po 2 plasterki po przekątnej na migdałach. Dobrze osączyć połówki moreli i poukładać po 2 sztuki na plasterkach marcepana. Dwa wolne, naprzeciw siebie leżące rogi ciasta nieco mleka posmarować białkiem, złożyć i dobrze do siebie docisnąć. Mleko rozmącić z jajkiem i posmarować "stateczki". Przed pieczeniem odstawić na 10 minut. Potem piec, jak podano poniżej. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 180-200⁰C, 30-40 minut. Wariant: zamiast moreli można użyć innych owoców lub marmolady. Na pikantne nadzienie nadają się idealnie np. ser i gotowana szynka.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych