Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Morele

Morele

Niewielkich rozmiarów owoce o delikatnej, pomarańczowej skórce. Charakteryzują się przyjemnym i słodkim miąższem. Sezon na morele rozpoczyna się w lipcu i w zależności od odmiany może trwać nawet do...

Czytaj więcej
Morele
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Niewielkich rozmiarów owoce o delikatnej, pomarańczowej skórce. Charakteryzują się przyjemnym i słodkim miąższem. Sezon na morele rozpoczyna się w lipcu i w zależności od odmiany może trwać nawet do września. Te niewielkich rozmiarów owoce skrywają w sobie cenne dla zdrowia witaminy oraz przeciwutleniacze. Jednocześnie są one niskokaloryczne. 1 morela to zazwyczaj około 23 kcal. 100 g moreli dostarcza zaledwie 50 kcal. Wartości w przypadku moreli suszonych są nieco wyższe. 1 suszona morela to blisko 30 kcal. Z kolei 100 g suszonych moreli to 300 kcal.

Przepisy z morelami

Morele są tak dobre, że można je jeść z ogromną przyjemnością bez żadnych dodatków. Słodkie owoce sprawdzą się jako dodatek do owsianek, koktajli, smoothies, puddingów, deserów i słodkich wypieków. Do posiłków można je dodawać pokrojone w kawałki lub zmiksowane na mus.

Morele dobrze komponują się z bananem, mango, borówkami, orzechami nerkowca, pistacjami, migdałami czy wiórkami kokosowym. Owsianka czy pudding chia z morelami, borówkami oraz kokosem będzie smakowała wyśmienicie.

Suszone morele można wykorzystać podobnie jak te świeże. Dodatkowo sprawdzą się jako dodatek do mięs, a zwłaszcza do wieprzowiny. Mogą być składnikiem sosu lub wykorzystane do faszerowania mięsa.