Ciasteczka owsiano-kokosowe z polewą czekoladową
9 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Kruche, fit ciasteczka owsiane, które skradną każdy brzuszek, nawet tych najmłodszych. Tak proste w wykonaniu, że dzieciaki same chcą je zrobić!
Składniki
1 szklanka Zmielone płatki owsiane
3/4 szklanka Mąka kokosowa
Jajko
1 łyżka Miód (ulubiony)
1 łyżka Rozpuszczony olej kokosowy
1 łyżeczka Aromat waniliowy
2 garść Wiórki kokosowe
1 garść Lekko zmielone ziarna słonecznika i/lub migdałów
Czekolada 90%
Ciasteczka owsiano-kokosowe z polewą czekoladową
Ciasteczka owsiano-kokosowe z polewą czekoladową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jeśli używamy migdałów parzymy je i zdejmujemy z nich skórkę.
Wszystkie składniki (z wyjątkiem czekolady) łączymy ze sobą ręcznie lub mieszając szpatułką.
Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kulki, które następnie lekko spłaszczamy.
Układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 15 minut.
Czekoladę roztapiamy w miseczce nad parą wodną. Powstałą polewę nabieramy na łyżkę i oblewamy nią upieczone, lekko przestudzone ciasteczka. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego! :)
Komentarze