Truskawkowe sushi
4 porcje
Średnie
Truskawkowe sushi to oryginalna forma podania naleśników z serem z dodatkiem truskawek.Bardzo fajny pomysł na przekonanie do jedzenia niejadka :)
Składniki
1 szklanka mąka orkiszowa
1/2 szklanka mąka pszenna
1 szt. jajko
1 szklanka woda gazowana
1/2 szklanka mleko
1 łyżka cukier
4 łyżka kakao
1 szczypta sól
olej do smażenia
500 g farsz: serek śmietankowy
1 łyżeczka cukier
1 łyżka cukier waniliowy
100 g jogurt naturalny
1 szt. żółtko
1 łyżeczka cynamon
500 g truskawki
100 g czekolada mleczna
Truskawkowe sushi
Truskawkowe sushi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sposób przygotowania 1. Ciasto: Wszystkie wymienione składniki wymieszać za pomocą miksera do płynnej naleśnikowej konsystencji. Smażyć na rozgrzanej patelni. 2. Farsz: Serek wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, jogurtem naturalnym, żółtkiem i cynamonem. 3. Truskawki pokroić w drobną kostkę. 4. Całą powierzchnię każdego naleśnika posmarować farszem a następnie ułożyć truskawki. Zwinąć w rulon i odciąć nierówne końce. Pozostałą część naleśnika pokroić w około 5cm kawałki. 5. Naleśniki podawać ułożone pionowo na talerzu i posypane startą czekoladą.
Komentarze