Ciastka na patyku
4 porcje
Średnie
Nie tylko lizaki czy lody, ale również ciasteczka mogą być na patyku. Idealne na każdą imprezę okolicznościową.
Składniki
100 g mąka
50 g cukier puder
1 łyżka masło
1 szt. żółtko
8 szt. truskawki
1 łyżka cukier kryształ
Ciastka na patyku
Ciastka na patyku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Truskawki umyj, odszypułkuj. Przełóż je do rondelka, zalej niewielką ilością wody, dodaj odrobinę cukru i gotuj na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji powideł. Mąkę, cukier puder, masło przesyp na stolnicę. Dodaj żółtko i dokładnie wyrób ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto i cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółeczka lub inne dowolne kształty ciasteczek. Połowę posmaruj powidłami i nałóż na nie pozostałą część. Nie zapomnij umieścić patyczka między ciasteczkami. Wyłóż je na blaszce i piecz w temperaturze 160 stopni ok. 15-20 min. Podawaj po przestudzeniu.
Komentarze