Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nie tylko lizaki czy lody, ale również ciasteczka mogą być na patyku. Idealne na każdą imprezę okolicznościową.

Składniki

100 g mąka
50 g cukier puder
1 łyżka masło
1 szt. żółtko
8 szt. truskawki
1 łyżka cukier kryształ

Opis wykonania

Truskawki umyj, odszypułkuj. Przełóż je do rondelka, zalej niewielką ilością wody, dodaj odrobinę cukru i gotuj na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji powideł. Mąkę, cukier puder, masło przesyp na stolnicę. Dodaj żółtko i dokładnie wyrób ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto i cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółeczka lub inne dowolne kształty ciasteczek. Połowę posmaruj powidłami i nałóż na nie pozostałą część. Nie zapomnij umieścić patyczka między ciasteczkami. Wyłóż je na blaszce i piecz w temperaturze 160 stopni ok. 15-20 min. Podawaj po przestudzeniu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Justyna
Ciasto jest lekkie, bardzo kruche i smaczne. Według tego przepisu przygotowałam zwykle ciasteczka do herbaty. Wystarczy przełożyć konfiturą.