Ciastka w czekoladzie z dodatkiem masła orzechowego
2 porcje
30 min
Średnie
fit reese's :)
Składniki
60 g zmielone na mąkę płatki owsiane (do ciastek)
20 g mąka kokosowa (do ciastek)
10 g masło (do ciastek)
60 g olej kokosowy (20g do ciastek i 40 do czekolady)
30 g erytrol
na oko łyżka woda
30 g kakao (do czekolady)
40 g masło orzechowe
Ciastka w czekoladzie z dodatkiem masła orzechowego
Ciastka w czekoladzie z dodatkiem masła orzechowego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Olej kokosowy i ew. masło rozpuszczamy dodajemy do sypkich składników i zagniatamy. Ciastko będzie wychodziło dość sypkie więc formując dolewamy stopniowo odrobinę letniej wody. Formujemy małe ciasteczka (u mnie były malutkie, tak żeby weszły do foremek ) i układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przed każdym ciasteczkiem najlepiej zwilżyć ręce bo bardzo chłoną wodę i mogą się rozsypywać. U mnie z podanej porcji ukleiłam 10 z czego 6 poszło do czekoladek a reszta została zjedzona solo Ciasteczka pieczemy ok 15-20 min (aż się zarumienią) w temp. 180 stopni. Po upieczeniu czekamy aż całkowicie ostygną
rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy ze słodzikiem i kakao. Łyżeczką wylewamy odrobinę przygotowanej czekolady na dno foremek i chowamy je do zamrażarki. Po wystudzeniu ciasteczek wyciągamy foremki i układamy w nich ciastka, następnie nakładając na nie masło orzechowe. Całość zalewamy pozostałą czekoladą i wkładamy do zamrażarki
Komentarze