Ciasto marchewkowe w polewie czekoladowej
4 porcje
Średnie
Szybkie ciasto z dodatkiem marchewki, które zaskoczy swoim smakiem. Idealne na deser!
Składniki
4 szt. Jajka
1 szklanka Olej
1 szklanka Cukier
1,5 szklanka Mąka
2 łyżeczka Proszek do pieczenia
2 łyżeczka Cynamon
3 łyżka Kakao
2 szklanka Marchewka
300 ml Śmietanka 30%
360 g Czekolada gorzka
Ciasto marchewkowe w polewie czekoladowej
Ciasto marchewkowe w polewie czekoladowej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej. Do powstałej masy dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i cynamon. Marchew trzemy na grubych oczkach tarki, dodajemy do ciasta i całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180*C około godziny. W tym czasie do zagotowanej śmietanki dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy do powstania polewy, którą dekorujemy ciasto. W ramach dodatkowej ozdoby możemy przygotować małe marchewki z marcepanu.
Komentarze