Ciasto marchewkowe
Dodawanie marchewki do ciasta ma długą tradycję. W średniowieczu, gdy składniki słodzące były drogie i trudno dostępne, słodkie wypieki wzbogacano marchewką bogatą w cukry. Jednak wilgotne ciasto marchewkowe jakie...
Czytaj więcej
Dodawanie marchewki do ciasta ma długą tradycję. W średniowieczu, gdy składniki słodzące były drogie i trudno dostępne, słodkie wypieki wzbogacano marchewką bogatą w cukry. Jednak wilgotne ciasto marchewkowe jakie znamy dziś, przywędrowało do Polski z krajów anglosaskich, w latach 70. ubiegłego wieku wypiek ten cieszył się ogromną popularnością w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych.
Ciasto marchewkowe – przepis
Przepis na cisto marchewkowe oprócz składników typowych dla większości ciast – mąki, jajek, tłuszczu przewiduje także dodatek startej surowej marchewki. Od tego, jak dużo jej dodamy, zależy wilgotność ciasta. Aby nadać charakteru delikatnej marchewce do ciasta dodaje się przyprawę do piernika. Placek doskonale smakuje bez żadnych dodatków, choć najczęściej serwowany bywa z mascarpone. Ciasto marchewkowe, przecięte wzdłuż na pół, przekłada się kremem przygotowanym z serka mascarpone z cukrem i sokiem z cytryny. Ciasto można również polać lukrem i ozdobić.
Ciasto marchewkowe z kremem nie wymaga również żadnych dodatków w postaci rodzynek, orzechów czy żurawiny, które warto dodać do ciasta, jeśli będziemy je podawać posypane cukrem pudrem lub lukrowane. Wypróbujcie nasz prosty przepis na ciasto marchewkowe, dla dbających o linię mam recepturę na fit ciasto marchewkowe: wystarczy zastąpić pszenną mąkę zdrowszym odpowiednikiem, a słodycz ciasta uzyskać jedynie z marchewki i możemy cieszyć się zdrowym deserem.