Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Dodawanie marchewki do ciasta ma długą tradycję. W średniowieczu, gdy składniki słodzące były drogie i trudno dostępne, słodkie wypieki wzbogacano marchewką bogatą w cukry. Jednak wilgotne ciasto marchewkowe jakie...

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Dodawanie marchewki do ciasta ma długą tradycję. W średniowieczu, gdy składniki słodzące były drogie i trudno dostępne, słodkie wypieki wzbogacano marchewką bogatą w cukry. Jednak wilgotne ciasto marchewkowe jakie znamy dziś, przywędrowało do Polski z krajów anglosaskich, w latach 70. ubiegłego wieku wypiek ten cieszył się ogromną popularnością w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych.

Ciasto marchewkowe – przepis

Przepis na cisto marchewkowe oprócz składników typowych dla większości ciast – mąki, jajek, tłuszczu przewiduje także dodatek startej surowej marchewki. Od tego, jak dużo jej dodamy, zależy wilgotność ciasta. Aby nadać charakteru delikatnej marchewce do ciasta dodaje się przyprawę do piernika. Placek doskonale smakuje bez żadnych dodatków, choć najczęściej serwowany bywa z mascarpone. Ciasto marchewkowe, przecięte wzdłuż na pół, przekłada się kremem przygotowanym z serka mascarpone z cukrem i sokiem z cytryny. Ciasto można również polać lukrem i ozdobić.

Ciasto marchewkowe z kremem nie wymaga również żadnych dodatków w postaci rodzynek, orzechów czy żurawiny, które warto dodać do ciasta, jeśli będziemy je podawać posypane cukrem pudrem lub lukrowane. Wypróbujcie nasz prosty przepis na ciasto marchewkowe, dla dbających o linię mam recepturę na fit ciasto marchewkowe: wystarczy zastąpić pszenną mąkę zdrowszym odpowiednikiem, a słodycz ciasta uzyskać jedynie z marchewki i możemy cieszyć się zdrowym deserem.