Ciasto parzone
4 porcje
Średnie
Przepis podstawowy na ciasto parzone.
Składniki
Ciasto parzone:
1/4 l wody
- szczypta soli
50 g masła lub margaryny
150 g mąki
jaj (w zależności od wielkości)
masło lub margaryna i mąka do głębokiej blachy do pieczenia
Słodkie nadzienie:
500 ml śmietany
2-4 łyżeczka cukru
opakowanie cukru waniliowego
opakowanie zagęstnika do śmietany
190 g mandarynek (1 puszka)
Ciasto parzone
Ciasto parzone
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli na kuchence. Wyłączyć pole grzejne i odstawić garnek. Przesianą mąkę wsypać na raz do wrzącej wody. Dobrze wymieszać łyżką lub przy użyciu robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. "Przypalić" na ciepłej jeszcze płycie grzejnej. W tym celu ciasto mieszać, aż odejdzie od garnka, a na jego dnie pojawi się biały osad. Ciasto przełożyć do wysokiej misy. Dodać jajo i dalej mieszać, a następnie odstawić do ostudzenia. Ciągle ucierając kolejno dodawać pozostałe jaja, aż ciasto będzie lśniące i da się po kawałku odrywać. Na koniec dodać proszek do pieczenia. 2 łyżeczkami układać jednakowej wielkości porcje ciasta na nasmarowanej i posypanej mąką blasze. Pozostawić między nimi wystarczające odstępy, ponieważ ciasto wyrośnie do ok. podwójnej objętości. Piec, jak podano poniżej. Zaraz po upieczeniu porozcinać nożycami i wystudzić. Podawać ze słodkim lub pikantnym nadzieniem.
Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 210-230⁰C, 35-45 minut.
Wskazówka: ciasto jest bardzo delikatne. Nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.
Komentarze