Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Ciasto parzone

Ciasto parzone
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis podstawowy na ciasto parzone.

Składniki

Ciasto parzone:
1/4 l wody
- szczypta soli
50 g masła lub margaryny
150 g mąki
jaj (w zależności od wielkości)
masło lub margaryna i mąka do głębokiej blachy do pieczenia
Słodkie nadzienie:
500 ml śmietany
2-4 łyżeczka cukru
opakowanie cukru waniliowego
opakowanie zagęstnika do śmietany
190 g mandarynek (1 puszka)

Opis wykonania

Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli na kuchence. Wyłączyć pole grzejne i odstawić garnek. Przesianą mąkę wsypać na raz do wrzącej wody. Dobrze wymieszać łyżką lub przy użyciu robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. "Przypalić" na ciepłej jeszcze płycie grzejnej. W tym celu ciasto mieszać, aż odejdzie od garnka, a na jego dnie pojawi się biały osad. Ciasto przełożyć do wysokiej misy. Dodać jajo i dalej mieszać, a następnie odstawić do ostudzenia. Ciągle ucierając kolejno dodawać pozostałe jaja, aż ciasto będzie lśniące i da się po kawałku odrywać. Na koniec dodać proszek do pieczenia. 2 łyżeczkami układać jednakowej wielkości porcje ciasta na nasmarowanej i posypanej mąką blasze. Pozostawić między nimi wystarczające odstępy, ponieważ ciasto wyrośnie do ok. podwójnej objętości. Piec, jak podano poniżej. Zaraz po upieczeniu porozcinać nożycami i wystudzić. Podawać ze słodkim lub pikantnym nadzieniem. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 210-230⁰C, 35-45 minut. Wskazówka: ciasto jest bardzo delikatne. Nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych