Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto rabarbarowe z pokrywą bezową.

Składniki

forma sprężynowa o średnicy 26 cm
85 g masła i margaryny
75 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
jaja
185 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
500 g rabarbaru
Pokrywa bezowa
białka
125 g cukru

Opis wykonania

Z podanych składników przygotować ciasto ucierane. Nasmarować formę do pieczenia. Włożyć do niej ciasto ucierane i równomiernie rozprowadzić.

Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić na kawałki długości ok. 3 cm. Równomiernie rozmieścić na cieście. Ubić białko. Cukier wsypywać małymi porcjami. Masę białkową rozprowadzić na rabarbarze. Ciasto piec w podany sposób.

Sposób nastawania: gorące powietrze 160-170⁰C oraz mikrofalówka 90 W, 30-40 minut. Wariant: zamiast rabarbaru można użyć również innego kwaśnego owocu jak np. agrest lub porzeczki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Uwielbiam ten słodko kwaśmy smak!