Ciasto rabarbarowe
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Ciasto rabarbarowe z pokrywą bezową.
Składniki
forma sprężynowa o średnicy 26 cm
85 g masła i margaryny
75 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
jaja
185 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
500 g rabarbaru
Pokrywa bezowa
białka
125 g cukru
Ciasto rabarbarowe
Ciasto rabarbarowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z podanych składników przygotować ciasto ucierane. Nasmarować formę do pieczenia. Włożyć do niej ciasto ucierane i równomiernie rozprowadzić.
Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić na kawałki długości ok. 3 cm. Równomiernie rozmieścić na cieście. Ubić białko. Cukier wsypywać małymi porcjami. Masę białkową rozprowadzić na rabarbarze. Ciasto piec w podany sposób.
Sposób nastawania: gorące powietrze 160-170⁰C oraz mikrofalówka 90 W, 30-40 minut. Wariant: zamiast rabarbaru można użyć również innego kwaśnego owocu jak np. agrest lub porzeczki.
Komentarze