Ciasto z batatów w wersji fit
![Ciasto z batatów w wersji fit](https://akademiasmaku.pl/storage/7203/conversions/ciasto-z-batatow-w-wersji-fit-4371-single.webp)
4 porcje
60 min
Łatwe
Ciasto z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków.
Składniki
½ kg batatów
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/3 szklanki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu
1 laska wanilii
Ciasto z batatów w wersji fit
Ciasto z batatów w wersji fit
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bataty umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce.
Suche składniki wymieszaj w misce.
Porada
Miód możesz zastąpić ksylitolem, a mąkę pełnoziarnistą mąką kokosową.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z olejem i miodem. Dodaj je do suchych składników, a całość dokładnie wymieszaj.
Ubij białka ze szczyptą soli i dodaj do reszty składników. Delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła.
Gotową masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w 175 stopniach przez około 30-45 minut.
Komentarze