Ciasto z batatów w wersji fit
4 porcje
60 min
Łatwe
Ciasto z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków.
Składniki
½ kg batatów
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/3 szklanki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu
1 laska wanilii
Ciasto z batatów w wersji fit
Ciasto z batatów w wersji fit
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bataty umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce.
Suche składniki wymieszaj w misce.
Porada
Do ciasta możesz dodać ½ szklanki kakao.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z olejem i miodem. Dodaj je do suchych składników, a całość dokładnie wymieszaj.
Ubij białka ze szczyptą soli i dodaj do reszty składników. Delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła.
Gotową masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w 175 stopniach przez około 30-45 minut.
Komentarze