Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków.

Składniki

½ kg batatów
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/3 szklanki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu
1 laska wanilii

Opis wykonania

Bataty umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce.

Suche składniki wymieszaj w misce.

Porada

Do ciasta możesz dodać ½ szklanki kakao.



Bosh Logo
Bosh

Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z olejem i miodem. Dodaj je do suchych składników, a całość dokładnie wymieszaj.

Ubij białka ze szczyptą soli i dodaj do reszty składników. Delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła.

Gotową masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w 175 stopniach przez około 30-45 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych